Skip to main content

Δημοκρατική Ευθύνη: Επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούν για τη συνταγματική αναθεώρηση καλώντας τους να ανοίξουν τη διαδικασία προκειμένου η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική απέστειλε η Δημοκρατική Ευθύνη, το κόμμα που στηρίζει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει γελοιποιήσει τη διαδικασία και την αντιπολίτευση ότι δεν έχει θέσει το θέμα με τη δέουσα ένταση.

Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατικής Ευθύνης, την οποία συντονίζει ο πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Παναγιώτης Τσίρης.

Ενδειτικά θέτει τις εξής κατευθύνσεις:

1) θέσπιση ασυμβιβάστου της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού, πλην ενός μικρού ποσοστού, π.χ. 5% της κυβέρνησης,

2) αντίστοιχη απαγόρευση στους υπουργούς να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις αμέσως επόμενες εκλογές,

3) θέσπιση ανώτατου ορίου θητειών (δύο το πολύ),

4) την κατά κανόνα κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας,

5) αντικατάσταση του σταυρού προτίμησης,

6) μείωση του μεγέθους των εκλογικών περιφερειών,

7) θέσπιση και δεύτερου νομοθετικού σώματος (τύπου Γερουσίας με 50 μέλη, ώστε στο νομοθετικό έργο να εκπροσωπείται και η αυτοδιοίκηση), το οποίο θα νομοθετεί μαζί με τη Βουλή (με 250 πλέον βουλευτές) και θα αποτελεί θεσμικό αντίβαρο στη νομοθετική διαδικασία, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις της, όπως φωτογραφικές διατάξεις, αντισυνταγματικότητες, σωρεία άσχετων τροπολογιών κλπ.   

8) οι εκλογές να γίνονται υποχρεωτικά στο τέλος της τετραετίας, εκτός από περιπτώσεις κατάστασης πολιορκίας,

9) αύξηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των βουλευτών,

10) απεξάρτηση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές,

11) αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως θεσμικού αντίβαρου στις εξουσίες της Κυβέρνησης,

12) επιλογή των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

13) λογοδοσία των ανεξάρτητων αρχών μόνο στη νομοθετική εξουσία και όχι στην εκτελεστική, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξαρτησία τους,

14) δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ουσιαστικό ex post ή, σε περίπτωση αναπομπής από τον ΠτΔ, ex ante έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων,

15) αύξηση των εγγυήσεων της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά και της αποτελεσματικότητάς της, που προφανώς πάσχει,

16) να θεσπιστεί μόνιμο εκλογικό σύστημα, απλής μεν αναλογικής αλλά με κάποια ενίσχυση του πρώτου κόμματος, αν αυτό πλησιάζει πολύ την αυτοδυναμία.

Σχετικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις: Η Δημοκρατική Ευθύνη θεωρεί ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει με κόπο και μέθοδο. Η δουλειά όμως πρέπει να αρχίσει από τώρα. Πέραν των αυτονόητων περί μείωσης της φορολογίας, κατάργησης του ασφαλιστικού κλπ., προτείνουμε – και στα πλαίσια της αναθεώρησης – τρία βήματα για τις παραγωγικές επενδύσεις:

α) την ίδρυση Κέντρων Άμεσης Ανάπτυξης, στα πρότυπα των ΚΕΠ, τα οποία θα διεκπεραιώνουν όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών (πλην ειδικών περιπτώσεων κατά τις οποίες με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού η προθεσμία θα παρεκτείνεται για επιπλέον τριάντα), αλλιώς θα τεκμαίρεται ότι χορηγήθηκε η άδεια,

β) θέσπιση ειδικής δικαστικής διαδικασίας για τις επενδύσεις, ώστε να τελεσιδικούν οι υποθέσεις το πολύ εντός έξι μηνών,

γ) να εγγυηθεί η ελληνική πολιτεία σε όποιον τοποθετήσει τα χρήματά του σε παραγωγική επένδυση ότι το χειρότερο φορολογικό σύστημα, στο οποίο μπορεί να υπόκειται, είναι το ισχύον κατά την έναρξη της επένδυσης (ρήτρα φορολογικού συστήματος), ενώ μπορεί να επωφελείται από τυχόν καλύτερο. Αυτό το πλέγμα μέτρων να ψηφιστεί το συντομότερο με νόμο του κράτους, ενώ η ρήτρα φορολογικού συστήματος να συμπεριληφθεί σε συνταγματική διάταξη κατά την Αναθεώρηση.