Skip to main content

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το τι διημείφθη στις διπλωματικές του επαφές, θα έχει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε και ανέμενε τουρκική αντίδραση μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ενώ  κυβερνητικές πηγές είναι πεπεισμένες ότι η συμφωνία με το Κάιρο δεν άλλαξε το σχεδιασμό της Άγκυρας, αλλά – πέραν της θωράκισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων – επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Μετά τη νέα NAVTEX από την Άγκυρα και τον απόπλου του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, ξεκίνησε ο διπλωματικός μαραθώνιος για την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα έναντι των τουρκικών απειλών. Ο  κ. Μητσοτάκης, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο φέρεται να μετέφερε το μήνυμα πως η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Η Αθήνα εκτιμά ότι η ελληνοτουρκική διένεξη είναι πλέον θέμα διεθνές και πολυμερές και όχι διμερές μετά τη συμφωνία Αθήνας – Καϊρου και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και ο ΟΗΕ οφείλουν να εμπλακούν ενεργά.

Σε ότι αφορά την παρέμβαση της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου, υπάρχει σχετική ικανοποίηση στην κυβέρνηση, θεωρήθηκαν ότι ήταν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ελληνικών θέσεων. Σε ότι αφορά την Ουάσινγκτον υπάρχει το θέμα των καλών σχέσεων Τραμπ – Ερντογάν που επιδρά στη στάση των ΗΠΑ, αν και η τελευταία επίσημη θέση του State Department δεν είχε αστερίσκους.

Η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, λόγω και της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, φέρεται να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς για να αποσοβήσει ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle. Γράφεται μάλιστα από μεγάλα διεθνή πρακτορεία αλλά και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αυτή του Σεπτεμβρίου, θα έχει στην ατζέντα την ελληνοτουρκική κρίση και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει ωστόσο η αίσθηση στην ελληνική πλευρά ότι ο Ερντογάν έχοντας στόχο να σύρει την Ελλάδα σε εφ΄ όλης της ύλης διάλογο και διαπραγματεύσεις – και όχι μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας όπως αξιώνει η Αθήνα και προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις – θα προκαλεί με τη στάση του θερμό επεισόδιο, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ελαφρά παρεμβατική στάση του διεθνούς παράγοντα.

Σε αυτόν τον στόχο αποδίδουν διπλωματικές πηγές τις προκλητικές δηλώσεις, την άκρατη ρητορεία ή το μη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων  από την πλευρά της Άγκυρας και προσωπικά του Ερντογάν, όπως και τις συνεχείς εκκλήσεις του  τύπου «ας βρούμε μια φόρμουλα που είναι αποδεκτή από όλους και προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Στην Αθήνα, ωστόσο, υπάρχει εδραιωμένη η άποψη ότι λόγω πολλών παραγόντων (προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, διχογνωμία και αναποφασιστικότητα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ) η Ελλάδα οφείλει πρώτα και κύρια να έχει το δικό της σχέδιο αποτροπής των τουρκικών σχεδίων και να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις για να μη βρεθεί προ τετελεσμένων, παρά να περιμένει μία διεθνή διαμεσολαβητική προσπάθεια.