Skip to main content

Ανασχηματισμό μετά την τρίτη αξιολόγηση «βλέπει» ο Ν. Βούτσης

Μετά τις γερμανικές εκλογές και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τοποθέτησε χρονικά ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Βούτσης απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά το πότε η κυβέρνηση αναμένει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, οι γερμανικές εκλογές είναι γνωστό ότι θα γίνουν στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πολιτικός στόχος του Προέδρου της Βουλής ήταν να υποβαθμίσει τα σενάρια περί άμεσου ανασχηματισμού ώστε να αποφορτίσει το κλίμα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, από αυτό το θέμα.

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, οι εξελίξεις θα είναι πιο θετικές για την Ελλάδα, με το επιχείρημα πως «όλοι πλέον μιλούν για την ανάγκη μιας “κοινωνικής Ευρώπης” και μιας νέας αρχιτεκτονικής όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία της». 

Αναφορικά με το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για το Noor 1 Μάκη Γιαννουσάκη, ο πρόεδρος της Βουλής την προσδιόρισε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Έως τότε αναμένεται να έχει ψηφιστεί πιθανότατα από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία, το οποίο θα είναι το πρώτο από τα 5 συνολικά που αναμένεται να εισαχθούν σταδιακά μετά το άνοιγμα της Βουλής. 

Βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού, θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό συνδικαλισμό, του Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παίγνια, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τέλος, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, εντός της Γ΄ Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής, θα συζητηθούν:

  • η Συνταγματική Αναθεώρηση και
  • το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων

Παράλληλα, όπως μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και οι επαφές με την Κυπριακή Βουλή, με στόχο έως το τέλος του έτους να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το Φάκελο της Κύπρου με βάση τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της περιόδου 1986-1988.