Skip to main content

ΕΥΠ: Νέος διοικητής ο Παναγιώτης Κοντολέων

Στην πλήρη ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας της χώρας προχώρησε ο πρωθυπουργός, προκειμένου «να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει», όπως αναφέρεται σχετικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται θέση συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο Πρωθυπουργού, την οποία αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γιάννη Ρουμπάτη, η θητεία του οποίου ως διοικητής της ΕΥΠ έληξε. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και για την επίσημη ενημέρωση που είχε και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων.

«Η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, για αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γι’ αυτό ακριβώς επελέγη γι’ αυτή την κρίσιμη θέση ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες, όπως ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος» υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση.

Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει, επίσης, ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν από την αποστρατεία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.

«Ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική, η κυβέρνηση προχωρά στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, με στόχο να αντιμετωπίσει παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις» αναφέρει το Μαξίμου, που κάνει γνωστό πως η Υπηρεσία αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών: Ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη Νέα Δημοκρατία στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ο Βασίλειος Γκρίζης, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για επτά  χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Και ο Διονύσης Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.

«Εν προκειμένω, για τη διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές.

Το πρότυπο αυτό υπηρετεί η επιλογή να τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Κοντολέων διοικητής της ΕΥΠ, επιλογή με την οποία επιχειρείται μια τομή στην ιστορία της υπηρεσίας με στόχο την αναμόρφωση της. Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές».