Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Νέα σύγχρονη θεώρηση για το κράτος

«Βρίσκομαι εδώ όχι για να επιβάλω ή να διαμορφώσω δημόσιες πολιτικές, αλλά πάνω από όλα να ακούσω, και, στο πλαίσιο ενός διαβουλευτικού πνεύματος, να υιοθετήσω όλες εκείνες τις αναγκαίες τροποποιήσεις οι οποίες θα τεθούν» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να θέσουν υπόψη του όλα τα κείμενα των προτάσεών τους για τροποποιήσεις ή βελτιώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιδείξει διαβουλευτική διάθεση για να παραχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

«Το νομοσχέδιο εισάγει νέα σύγχρονη θεώρηση για το κράτος και, για πρώτη φορά, σε ενιαίο κείμενο φέρνει κρίσιμες διατάξεις», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, που ενημέρωσε τους βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ότι την προσεχή Τετάρτη ολοκληρώνεται και ο κύκλος της διαβούλευσης που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο Γεραπετρίτης, πάντως, άκουσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβάλλουν ζωηρές ενστάσεις για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δε συνοδεύεται από την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ρητά αναφέρεται στον Κανονισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Χρήστου Σπίρτζη, έθεσε και ζήτημα για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την οποία χαρακτήρισε έκθεση με πολλές γκρίζες ζώνες και ελλιπέστατη ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα των διατάξεων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για βάναυση παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και των κανόνων καλής νομοθέτησης.

Στην απουσία έκθεσης δημόσιας διαβούλευσης για ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται εισάγει κανόνες καλής νομοθέτησης, αναφέρθηκε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης, που τόνισε ότι παραβιάζεται διάταξη του Κανονισμού και του νόμου.

«Εγώ δεν θέλησα να έρθει ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για να γίνει συζήτηση, όμως το νομοσχέδιο αυτό είναι κατεπείγον. Πρέπει να αλλάξει άμεσα η δομή επί των οποίων παράγονται οι πολιτικές. Εγώ θέλησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να δώσω όλο το χρόνο και προσπάθησα να δώσω χρόνο και στη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος που είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. «Ήταν η μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση του προγράμματός μας» είπε και επέμεινε να αρχίσει η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή.

«Η κυβέρνηση εισηγείται ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τους συντάκτες του, φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, στη γραφειοκρατία που είναι διαχρονικός βραχνάς, αλλά και στην καλή νομοθέτηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που ζήτησε από την κυβέρνηση να μη γίνει κανόνας αυτό που γίνεται σήμερα και να συνοδεύονται εφεξής τα νομοσχέδια από την έκθεση διαβούλευσης. Ζήτησε, ωστόσο, από την αντιπολίτευση να μην αδικηθεί η ουσία της συζήτησης του νομοσχεδίου με ένα τυπικό διαδικαστικό θέμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ