Skip to main content

Κοινό μήνυμα Αθήνας- Λευκωσίας προς την Άγκυρα

Μήνυμα απόλυτης συμπόρευσης τόσο απέναντι στις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο κυπριακό έστειλαν από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επίσκεψή του στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Πρόσθεσε δε πως ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Αθήνας στις κυπριακές πρωτοβουλίες. 

Υπογράμμισε επίσης ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικές τις τριμερείς συνεργασίες στον ενεργειακό και άλλους τομείς, επισημαίνοντας ότι αυτές προάγουν τη σταθερότητα της περιοχής. 

Την ικανοποίησή του για την στήριξη από την Ελλάδα, αλλά και συνολικά από την Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο μέτωπο του κυπριακού, προάγουν το αίσθημα καχυποψίας. Όπως είπε κατά τη συζήτησή του με τον κ. Μητσοτάκη δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την τουρκική στάση και την αντιμετώπισή της.

«Διαπιστώσαμε πως αποτελεί καθήκον και χρέος μας η προάσπιση του διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων ενός μέλος της Ε.Ε. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ικανοποίηση» σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης μέσω της συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο στόχος της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και της αξιοποίησης των ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα. «Το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει δεν αποκλείει κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αντιθέτως θεσμοθετεί την συνεργασία και συμβάλλει στην σταθερότητα και την ειρήνη» τόνισε. 

naftemporiki.gr