Προ του κινδύνου να βρεθεί ενώπιον μιας συνολικής αμφισβήτησης, εκ μέρους της πλειοψηφίας των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία στη Βουλή, λόγω κυρίως των μέτρων για την φορολόγηση του αγροτικού πληθυσμού, βρέθηκε η κυβέρνηση.
Γι’ αυτό και έσπευσε να αφαιρέσει από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων της ψηφοφορίας τόσο τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών όσο και για τις πρόωρες συντάξεις τις οποίες συμπαρέσυρε επί της ουσίας η αντίδραση της αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των αγροτών.
Προηγουμένως το Μαξίμου είχε χαρτογραφήσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία αν και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των 32 «όχι», συν τα έξι «παρών» και τη μία απουσία δεν θα διευρυνθεί, υπήρξε γκρίνια από βουλευτές της περιφέρειας.
Το πρωί ο εισηγητής του ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες αν αυτά, τελικά, περιληφθούν στο νομοσχέδιο της Τετάρτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΝΔ με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη να δηλώσει χθες ότι η λογική της ΝΔ είναι να βρει μια διέξοδο «ειδικά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες που πλήττονται από το πρώτο ευρώ».
Στο σχέδιο της ΝΔ ήταν να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία θα περιλαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα, από την κατάργηση νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση όπως η επαναπρόσληψη υπαλλήλων ή η επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες υπήρξαν βουλευτές της ΝΔ στην περιφέρεια και στις αγροτικές περιοχές που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν στη βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων.
Τελικά μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς οι διατάξεις για την φορολόγηση των αγροτών και για το ασφαλιστικό (ισοδύναμα μέτρα για προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και για την σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης) θα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή στις αρχές του Αυγούστου.