Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Το μήνυμα του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Χανς Φάιλμπριφ στο συνέδριο του Economist, το οποίο ανέδειξε στην πρώτη της σελίδα χθες η «Ν», «εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, κάντε αυτά που πρέπει, και η μείωση των στόχων μπορεί να ακολουθήσει – για την ώρα, δεν βλέπω τον χώρο ώστε να αλλάξουν», είναι στην πραγματικότητα το μόνο ουσιαστικά παράθυρο από την πλευρά των δανειστών για τον μεγάλο και μάλλον ρεαλιστικό στόχο της κυβέρνησης που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022.
Στο Μαξίμου αποφεύγουν να βάλουν ψηλά τον πήχη, τόσο δημοσίως όσο και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις και παραμένουν πιστοί στο δόγμα «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά οι αλλαγές». Πιστεύουν – αλλά δεν το φωνάζουν – ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πείσει τους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας και τις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε άλλους τομείς διακυβέρνησης όπως η λειτουργία του κράτους και η λειτουργία της δικαιοσύνης. Θα έχουν δηλαδή καταφέρει να ανεβάσουν το βαθμό εμπιστοσύνης της Ελλάδας, που θεωρούν ότι είναι και το κλειδί για τη στροφή στη στάση των δανειστών.
Οι πρώτες συναντήσεις του κ. Ρέκλινγκ με τον νέο υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έδειξαν ότι η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, μόνο εύκολη δεν θα είναι και παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, στην κυβέρνηση υπάρχει γνώση ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να πετύχουν τον μεγάλο στόχο και να αυξήσουν τον δημοσιονομικό χώρο. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί πως στο Μαξίμου είδαν θετικά τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είναι υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον κ. Ρέκλινγκ. Βλέπουν μεν ότι πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού είναι να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση, θεωρούν όμως ότι ακόμα και έτσι, είναι θετικό οι δανειστές να βλέπουν ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν κοινή θέση σε ένα μείζον θέμα.
Ένα πρώτο τεστ θα είναι η απάντηση των Θεσμών για το φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει μέσα στον Αύγουστο, ενώ δεν θεωρούνται άνευ σημασίας η συνάντηση που είχε χθες ο κ. Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των Θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα λόγω του συνεδρίου του Economist, αλλά και οι σημερινές συναντήσεις γνωριμίας με τους νέους υπουργούς.
Plan b για το φορολογικό
Στην κυβέρνηση αναμένουν το πράσινο φως από τους Θεσμούς αλλά συζητείται ότι σχεδιάζεται και plan b, με την κατάθεση μέρους του φορολογικού νομοσχεδίου, αν υπάρξουν ενστάσεις από τους Θεσμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών ώστε να μην σταλούν λάθος μηνύματα σε επενδυτές και αγορές και ανακοπεί το θετικό κλίμα που ναι μεν συνεχίζεται, αλλά θεωρείται εύθραυστο.