Skip to main content

Πέντε «καυτοί» υπουργικοί φάκελοι και νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με φουλ τις μηχανές θέλει να ξεκινήσει η κυβέρνηση, με το βάρος να πέφτει σε πέντε «καυτούς» φακέλους αλλά και στην καθιέρωση ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης. Φορολογικό, επενδύσεις, ασφαλιστικό, ενέργεια και ασφάλεια αποτελούν τα πρώτα κρίσιμα «μέτωπα» που θα δοκιμαστούν οι νέοι υπουργοί.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το περίγραμμα των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης. Μάλιστα, κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Στον φάκελο αυτόν θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Το επόμενο διάστημα πέντε είναι τα «καυτά» μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση:

1 Φορολογικό. Πρόκειται για το βασικό κυβερνητικό στοίχημα και είναι ήδη έτοιμος ένας πρώτος κύκλος παρεμβάσεων. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από 1ης Ιανουαρίου (θα φτάσει το 30% σε βάθος διετίας), τη συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (μέτρο που μπορεί να τρέξει και από τον Σεπτέμβριο) και τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων (από 1ης Ιανουαρίου).

2 Επενδύσεις. Κρίσιμη για τον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης θεωρείται η προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 4%. Η θετική πορεία της οικονομίας εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα βασικό «όπλο» στην προσπάθεια για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση είναι το αναπτυξιακό, με στόχο να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δοθούν κίνητρα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο «ξεμπλοκάρισμα» επενδυτικών σχεδίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό. 

3 Ενέργεια. Το θέμα της ΔΕΗ είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να τονίζει πως στόχος είναι ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας. Κατά προτεραιότητα θα αντιμετωπιστούν και άλλα θέματα, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, οι εκκρεμότητες με τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων, η προώθηση των διεθνών project σε αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε νέα οικόπεδα. 

4 Ασφαλιστικό. Στα δέκα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα είναι κι αυτό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στο «γαλάζιο» πρόγραμμα περιλαμβάνεται η μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας και κυρίως η τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου (με το βάρος να πέφτει στην καλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών). Επίσης, σταδιακά θα εφαρμοστεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη «δομή» του συστήματος, κυρίως όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση (με τις αλλαγές να αφορούν τους νέους)

5 Ασφάλεια. Είναι από τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα και οι πρώτες παρεμβάσεις θα είναι άμεσες. Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα (για παράδειγμα αυτά που αφορούν άρθρα βαριάς εγκληματικότητας). Να σημειωθεί πως στο ίδιο νομοσχέδιο θα είναι και η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Απαγόρευση πρόσληψης συγγενών υπουργών
Έμφαση θα δοθεί σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων θα απαγορευτεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Παράλληλα σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευτεί οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι Γενικές Γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ τον Αύγουστο
Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βερολίνο ύστερα από πρόσκληση της Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα. 

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνουν από τις 20 έως τις 22 του μήνα και θα ακολουθήσει το πρώτο ταξίδι του νέου πρωθυπουργού. Θα είναι στην Κύπρο και o χρόνος της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο K. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Στο τηλεφώνημα που διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το πρώτο της «γαλάζιας» κυβέρνησης μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, κάτι που επεσήμαναν και σε δηλώσεις τους κορυφαίοι υπουργοί. Η πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε τη Δευτέρα με το οικονομικό επιτελείο, ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με θέμα τη ΔΕΗ.

Επαφές στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΙΣΝ
Τη δική του σημασία έχει το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε η πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου να γίνει με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της παρουσίας του ιδρύματος στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της ασφάλειας του πολίτη και αναμένεται πως θα υπάρξουν νεότερα τις επόμενες ημέρες. 

Τέλος, να σημειωθεί πως έχουν ήδη εκδοθεί τα πρώτα ΦΕΚ της κυβέρνησης, τα οποία ρυθμίζουν μια σειρά θεμάτων, όπως: οι συγχωνεύσεις των υπηρεσιών των υπουργείων, η μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η ιεραρχία των υπουργείων.