Skip to main content

Ν. Παρασκευόπουλος: Σίγουρα προβληματίζομαι μήπως κάποια ρύθμιση δεν ήταν όπως θα έπρεπε

Απειλές σε βάρος του κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί, βάσει των δεδομένων, να «χρεωθεί» αύξηση της εγκληματικότητας στον λεγόμενο «νόμο Παρασκευόπουλου» για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει τις διατάξεις του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ανέφερε πως «σίγουρα προβληματίζομαι. Μήπως κάποια ρύθμιση δεν ήταν όπως θα έπρεπε, μήπως κάποια κατηγορία που αφαιρέθηκε ήταν περιορισμένη και έπρεπε να ήταν ευρύτερη. Αυτό οπωσδήποτε με προβληματίζει. Αλλά αυτή η απορία μήπως έχω μετανιώσει για κάτι, και αυτή νομίζω ότι συνδέεται με την επικοινωνιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τον νόμο Παρασκευόπουλου».

«Στις κατηγορίες που υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις έτσι και αλλιώς εκεί μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Περιμένω βέβαια και εγώ να δω την ολοκλήρωση της εικόνας για μπορέσω μετά να αποφανθώ με μεγαλύτερη βεβαιότητα», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Παρασκευόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες περί θέσπισης της ρύθμισης προκειμένου να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός. «Αλίμονο αν μία κυβέρνηση έφτιαχνε ειδικό νόμο προκειμένου ένας άνθρωπος, όπως ο Σάββας Ξηρός, να βγει έξω», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι έχει δεχθεί ύβρεις και ανώνυμες απειλές ακόμη και για τα παιδιά του. «Όταν ένας άνθρωπος παρουσιάζεται για μήνες ως ο αίτιος της αύξησης της εγκληματικότητας, κάποιοι που είναι θύματα εγκλημάτων μπορεί να θελήσουν να στραφούν εναντίον του», επεσήμανε, ωστόσο τόνισε ότι το σύνολο των δεδομένων δεν δείχνουν έκρηξη της εγκληματικότητας.

Επέμεινε, εξάλλου, ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπήρξε κάποια σοβαρή εξέγερση στις φυλακές, ούτε και αποδράσεις. «Τα στοιχεία δεν δείχνουν επιδείνωση», συμπλήρωσε.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «το 2015 είχαμε υπερπληθυσμό στις ελληνικές φυλακές» και πρόσθεσε πως «είχαμε κρατούμενους που κοιμόντουσαν στο πάτωμα».

Όπως σημείωσε, ο συνωστισμός στις φυλακές οδηγούσε σε αναπαραγωγή της εγκληματικότητας από τους κρατουμένους. Είπε επιπλέον ότι «άνθρωποι που έκαναν σοβαρά εγκλήματα προηγουμένως, έβγαιναν και προηγουμένως».

«Και οι προηγούμενοι αποσυμφορητικοί νόμοι κάλυπταν ποινές από 10 έως 20 χρόνια», εξήγησε, ενώ υπογράμμισε ότι αν μια αποσυμφορητική νομοθεσία δεν αφορούσε και αυτούς που έχουν σοβαρές ποινές, η κατάσταση στις φυλακές θα έμενε όπως ήταν.

naftemporiki.gr