“Μπαίνει τέλος σε μία μεγάλη αδικία, η οποία συνιστά μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανασφάλειας για τους παραγωγούς μας”, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπ. Λιβανός, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/633 για τις “αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων”.
Απευθυνόμενος στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που αφορούν ολόκληρη την αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα “από το αγρόκτημα στο πιρούνι”, οι οποίες διορθώνουν τις σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, κυρίως των μεγάλων σούπερ μάρκετ.
Υπογράμμισε ότι από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που προβλέπουν ότι αλλοιώσιμα προϊόντα θα εξοφλούνται σε 30 μέρες και τα λοιπά γεωργικά προϊόντα θα εξοφλούνται σε 60 μέρες. “Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα, διαπιστώνονται αργοπορίες στην εξόφληση προϊόντων που υπερβαίνουν ακόμα και τους έξι μήνες” σημείωσε. Με βάση το νομοσχέδιο, οι αλλαγές που προωθούνται, αφορούν όλους τους παραγωγούς με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παρουσιάζονται συχνά σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και ότι (οι ανισορροπίες αυτές) οδηγούν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές: “Τέτοιες είναι πρακτικές ή συμβατικοί όροι προς όφελος των αγοραστών, ιδιαίτερα των μεγάλων εφοδιαστικών αλυσίδων με σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία, που αντίκεινται στην καλή πίστη”.
Με το νομοσχέδιο απαριθμούνται οι πρακτικές που θεωρούνται εξ ορισμού αθέμιτες και δεν επιτρέπεται να συμπεριληφθούν σε συμφωνία προμηθευτή-αγοραστή, καθώς και οι πρακτικές που είναι θεμιτές, μόνο εφόσον προβλέπονται με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους σε συμφωνίες προμήθειας ή σε επακόλουθες συμφωνίες μεταξύ των μερών. Ανέφερε επίσης ότι με το νομοσχέδιο προβλέπονται οι αρχές επιβολής για την εφαρμογή του νομοσχεδίου (η Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του ΥΠΑΑΤ, η οποία και παραλαμβάνει όλες τις καταγγελίες και η Επιτροπή Ανταγωνισμού), η διαδικασία καταγγελιών, η εμπιστευτικότητα και προστασία της ταυτότητας του καταγγέλλοντος κλπ.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής Γιώτα Πούλου είπε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το νομοθετικό πλαίσιο (4492/2017) “που βρήκατε έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και να χτίσετε πάνω σε αυτό μια συνολική λύση”. Αντί να προσπαθήσετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, περιορίζεστε σε μία απλή μεταφορά της Οδηγίας είπε η κα Πούλου.
Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Απ. Πάνας είπε ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας χαράσσει τις γραμμές άμυνας των παραγωγών, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης, όμως “δεν πρέπει να επαναληφθεί η τακτική να ψηφίζονται νομοσχέδια στη Βουλή και να μην εφαρμόζονται.
Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου παρά τους νόμους για την προστασία των αγροτών από τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, “στην ουσία έδεναν τον αγροπαραγωγό στο άρμα του μεγαλέμπορα ή του μεγαλοβιομήχανου και σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι και το παρόν νομοσχέδιο”.
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος είπε ότι πρόκειται για ένα άχρωμο και ανούσιο νομοσχέδιο κύρωσης μιας κοινοτικής οδηγίας.
Ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδης είπε ότι ο αγροτικός κόσμος έχει δεχθεί με θετική προδιάθεση το νομοσχέδιο, από τη διαβούλευση φάνηκε, όμως, πως τα περισσότερα σχόλια προέρχονται από τους μεγαλοπαραγωγούς που προσπάθησαν να περιορίσουν τις σε βάρος τους ρυθμίσεις [..] και όπως φαίνεται από το τελικό κείμενο, συνέβαλαν στη μερική αναθεώρηση ορισμένων, πιο αυστηρών, εναντίον τους ρυθμίσεων”.
Τέλος, οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης και Ευ. Αποστόλου έθεσαν το θέμα της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις αλλαγές προέδρων του οργανισμού αλλά και το θέμα των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών.