Skip to main content

Χ. Δούκας: Πρέπει να προσπαθούμε να δημιουργούμε σε κάθε βήμα προοδευτικές συγκλίσεις

Menelaos Myrillas / SOOC

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στην ανάγκη δημιουργίας «προοδευτικών συγκλίσεων σε κάθε βήμα», προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα, στάθηκε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών.

«Βλέποντας και τη σύνθεση στο νέο ευρωκοινοβούλιο και συνολικά στην Ευρώπη, βλέπουμε πως παρά τις προοδευτικές προτάσεις, οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν» ανέφερε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Άρα τίθεται πάλι ο χρόνος του τώρα. Τώρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να θέσουμε δύο θέματα:

  • Πρώτον, πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα θέματα για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα.
  • Και δεύτερον, πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις, για να είμαστε αποτελεσματικοί, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μία πλατφόρμα ή μία γενικόλογη πολιτική. Το ζητούμενο είναι πώς αύριο θα πάω στην Κυψέλη ή στον Άγιο Παντελεήμονα και θα επιλύσω ένα πρόβλημα ασφάλειας ή ένα πρόβλημα πρασίνου ή θα έχω φτιάξει κάποιο πεζοδρόμιο, άρα το ζητούμενο είναι πώς θα βελτιώσω τελικά τη ζωή των πολιτών».

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη:

«Η πράσινη μετάβαση δεν έχει πετύχει»

Για το εάν η Ευρώπη είναι στον δρόμο για να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση, ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η κλιματική κρίση είναι μία υπαρξιακή απειλή. H Ευρώπη ξεκίνησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να υιοθετεί πολιτικές για να είναι στην πρωτοπορία. Μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας έλαβε γενναίες αποφάσεις για ένα μεγάλο πακέτο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Μπήκε πρώτη θα έλεγα σε σχέση με τις άλλες ηπείρους σε αυτόν τον σχεδιασμό. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, η πράσινη μετάβαση δεν έχει πετύχει. Και δεν έχει πετύχει διότι δεν έχει καταφέρει να είναι συμπεριληπτική και να αφορά όλο τον κόσμο. Αντίθετα, δίνεται συνέχεια η αίσθηση ότι αφορά λίγες, πολύ μεγάλες εταιρείες και κάποιους προνομιούχους και όχι συνολικά την κοινωνία και τους πολίτες. Ο λαϊκισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας, αυξάνονται ακριβώς πάνω σε αυτήν την λογική: Ότι, δηλαδή, η πράσινη μετάβαση δεν είναι τόσο δίκαιη όσο θα έπρεπε».

Ο κ. Δούκας στάθηκε στην ανάγκη να υπάρχει «ενεργειακή δημοκρατία», με τους πολίτες «να αισθάνονται και να είναι στην πράξη συμμέτοχοι». «Να μπορούν δηλαδή οι ίδιοι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, όχι για κερδοφορία, αλλά για να καλύψουν τις ίδιες τους τις ανάγκες, για να έχουν μια άλλη προοπτική» εξήγησε.

«Εγώ ως Δήμαρχος Αθηναίων, μπορώ να ιδρύσω μία ενεργειακή κοινότητα με καταστατικό, αλλά δεν έχω διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, για να μπορέσω να δώσω φθηνό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Και την ίδια στιγμή υπάρχει ηλεκτρικός χώρος ο οποίος έχει δοθεί σε πολύ μεγάλες εταιρείες. Άρα εδώ είναι και ένα θέμα ισονομίας, αν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε δίκτυα, αποθήκευση, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι να είμαστε συμμέτοχοι. Οι Δήμοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και οι πολίτες στην ενεργειακή μετάβαση» επεσήμανε.

Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι «ανθεκτικότητα είναι πώς θα μοιράσουμε την πίτα σε εργολάβους για να φτιάξουν κάποια έργα που δεν έχουν καν δρομολογηθεί ή πως θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακριβώς την κοινωνική μας πολιτική και τις δράσεις αυτές που θα αφορούν τους πιο ευάλωτους και τους περισσότερο ευπαθείς; Δεν πρέπει σιγά-σιγά αυτό που γίνεται και σε άλλες χώρες να προχωρήσει κι εδώ με μεγαλύτερη ταχύτητα; Δηλαδή να ενισχύσουμε την αυτοδιοίκηση, τον πρώτο βαθμό εγγύτητας με τα προβλήματα του πολίτη, για να αποφασίζουμε εμείς και να προχωράμε σε αυτές τις δράσεις και τα έργα υποδομών;».

Όπως τόνισε, «η προσέγγιση πρέπει να είναι αντίστροφη. Η Ευρώπη πρέπει να δει ακριβώς αυτές οι μεταβάσεις όχι σαν μία τεχνολογική ευκαιρία, αλλά σαν μία ευκαιρία να αλλάξει το μοντέλο της και να γίνει περισσότερο συμπεριληπτικό, να βάλει τον πολίτη στο επίκεντρο. Διαφορετικά, οι μεταβάσεις, θα  προχωρούν χωρίς τον κόσμο, με πάρα πολύ λίγους και έτσι οι δυνάμεις αυτές οι οποίες τις στηρίζουν, οι προοδευτικές, θα χάνουν συνέχεια έδαφος».

«Δεν αντέχει η πόλη μας άλλο τσιμέντο»

Ερωτηθείς ποια μέτρα λαμβάνονται για την προαγωγή της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε πως «η Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν δύο δομικά προβλήματα: Κουτσουρεμένες αρμοδιότητες και περιορισμένους πόρους και αυτό κάνει περισσότερο δύσκολη την προσπάθεια μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να προχωρήσουμε με τις δράσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Όμως, επειδή μιλάμε για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050, και ακούμε πολλά ωραία λόγια, αυτό που χρειαζόμαστε είναι πιο άμεσες δράσεις και τομές, τώρα».

«Εμείς στην Αθήνα λέμε ότι δεν αντέχει η πόλη μας άλλο τσιμέντο. Και τι κάνουμε για αυτό; Παλεύουμε να σταματήσουμε, τις άδειες σε τεράστια μαμούθ κτίρια και πολυκατοικίες, γιατί θεωρούμε ότι η πόλη πρέπει να αποφασίζει ποιο είναι το ύψος των κτιρίων και πόσο τσιμέντο αντέχει για να μπορεί να αναπνεύσει. Δεν είναι εύκολο γιατί απέναντι υπάρχουν κατεστημένα συστήματα, για αυτό και πήραμε απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Η αποκεντρωμένη διοίκηση μας είπε “όχι”, γι’ αυτό θα πάμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά αυτές είναι οι μάχες που έχουν τους πολλούς συμβολισμούς και που δίνουν αν θέλετε και την κατεύθυνση» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε:

«Δεύτερον, εμείς στην Αθήνα θα υποδεχθούμε φέτος 7,5 εκατομμύρια τουρίστες. Ξέρετε ποιο είναι το ποσό που αφήνουν οι τουρίστες στον Δήμο μου; 0,4 ευρώ, ο καθένας. Όχι τη μέρα, συνολικά. Είμαστε στον Ιούνιο. Ξέρετε πόσα χρήματα έχουμε εισπράξει έως τώρα; Μηδέν ευρώ! Υποδεχόμαστε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες. Όμως οι πόροι για την καθαριότητα είναι για 750.000 κατοίκους. Άρα με ποιον τρόπο ακριβώς θα μπορέσω να κρατάω την πόλη μου λαμπερή και καθαρή όταν έχω δεκαπλάσια και εικοσαπλάσια νούμερα να καλύψω;».

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και στις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις». Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, ιδρύθηκε το Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας στο Σεράφειο με 60 εξειδικευμένους δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι βοηθούν τους πιο ευάλωτους ενεργειακά πολίτες για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, ενώ δημιουργήθηκε Ακαδημία Ενέργειας μέσω της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, με στόχο της εξοικονόμηση πόρων.

Επιπλέον, τόνισε: «Όσον αφορά τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι ουδέτερες πολιτικές. Είναι πολιτικές οι οποίες έχουν προοδευτικό πρόσημο. Και τι σημαίνει αυτό; Εμείς το δείξαμε και στην Αθήνα. Συνεργαστήκαμε, όχι ευκαιριακά, προεκλογικά, αλλά συνεχίζουμε και συνεργαζόμαστε με δυνάμεις πάνω σε μία ατζέντα που έχει αυτά τα θέματα που θέσαμε ως προτεραιότητα. Ποιος είναι ο στόχος; Να είναι οι προτάσεις μας συγκεκριμένες και οι πολιτικές μας αποτελεσματικές, δίκαιες και δημοκρατικές. Γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντική η σημερινή συζήτηση. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το Ινστιτούτο και να μπορούμε να προχωράμε σε αυτές τις δράσεις και τις συζητήσεις».