Skip to main content

Στη Β. Μακεδονία μετά τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της χώρας ο Γ. Γεραπετρίτης

Menelaos Myrillas / SOOC

Θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγεται στα Σκόπια

Είναι το πρώτο ταξίδι του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βόρεια Μακεδονία στη «σκιά» των προκλητικών δηλώσεων τόσο του αρχηγού του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όσο και της πρόεδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, οι οποίοι παραβιάζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών αποκαλούν την χώρα ως Μακεδονία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύει ανεξαιρέτως την εκάστοτε ηγεσία καθώς προβλέπει ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι για όλες τις χρήσεις («erga omnes») .

Οι εθνικιστικές εξάρσεις στην γειτονική χώρα μετά τις εκλογές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εσωτερικό της.

Πάντως, στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, τουλάχιστον επισήμως, δεν έχουν ανακοινωθεί διμερείς συναντήσεις με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης η όποια θα σχηματιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Δεν είναι γνωστό, καθώς οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου αν η νέα Πρόεδρος της χώρας θα παραστεί και θα μιλήσει στην Σύνοδο.

Ωστόσο, αν υπάρξουν προκλήσεις παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και αντιδράσεις, αλλά οι Έλληνες διπλωμάτες κρατούν κλειστά χαρτιά για το τι θα πράξει.

Από την πλευρά της Αθήνας πάντως το μήνυμα είναι σαφές, όπως έχει τονίσει ο ΥΠΕΞ.

«Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, με ότι αυτό συνεπάγεται», έχει δηλώσει.

Επιπλέον και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως « Θεωρώ αδιανόητο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προσέλθει στην πρώτη της συμμετοχή (στο ΕΛΚ) με τη νέα της ηγεσία και να θέσει σε αμφιβολία την συμφωνία των Πρεσπών ως προς το όνομα… Θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση, εάν εξακολουθεί να λέει τα πράγματα που λέει… Δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του πρωθυπουργού…».

Άλλωστε και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, που είναι και ο οικοδεσπότης της Συνόδου, προειδοποίησε χθες, ότι οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI εκτίμησε ακόμη πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι περισσότερο από μια συμφωνία για το όνομα», καθώς όπως είπε, αυτή «αποτελεί μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

Συνάντηση με Χακάν Φινταν (;)

Στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι πιθανόν – αν και δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμά του- να συναντηθεί ξανά και με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν καθότι η Τουρκία είναι ένα εκ των 12 μελών.

Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP)

Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) είναι φόρουμ, με στόχο τη συνεργασία για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, καθώς και για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής.

Θεωρώντας την περιφερειακή συνεργασία και ολοκλήρωση ως προϋπόθεση για την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές, η SEECP αντιπροσωπεύει μια μοναδική διαδικασία που καθιερώθηκε μέσω των πρωτοβουλιών των χωρών της περιοχής, για τα κοινά ζητήματα στη διαδικασία ανάπτυξης και ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι απαρχές της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 1996, στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και τη μετατροπή της περιοχής σε χώρο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Η SEECP αποτελείται από 12 χώρες μέλη: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.