Skip to main content

Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Παπανώτα για την βία κατά των γυναικών

Τόσο εντός όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα σχετικά με την έμφυλη βία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανώτας είχε δηλώσει τον Μάρτιο: «Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει η κ. Δούνια που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη. Αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

Η εν λόγω δήλωση ξεσήκωσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι στις προκριματικές εκλογές του κόμματος της Αξιωματικής Αντοπολίτευσης, ο κ. Παπανώτας «πήρε το χρίσμα» για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Στο εσωκομματικό επίπεδο, η ηθοποιός  Άννα Ελεφάντη, που έχει υπάρξει και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε απέναντι στις δηλώσεις του κ. Παπανώτα. «Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θέση για τις συγκεκριμένες δηλώσεις- φωτογραφίζοντας τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- πήρε η Έφη Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά, δηλώνοντας ότι «αυτές οι απόψεις αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Απόψεις που βρίθουν σεξισμό, άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, μισογυνισμό».

Παράλληλα, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολιάζει πως «προκαλεί εντύπωση πως μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο η Σοφία Μπεκατώρου, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Με too, και ο Δημήτρης Παπανώτας που συμμερίζεται την άποψη «αν μια γυναίκα πάρει ένα σατράπη . ο οποίος την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της».

Τι απαντά ο Δ. Παπανώτας

Με ανάρτησή του πήρε θέση ο Δ. Παπανώτας μιλώντας για «κοπτοραπτική» προκειμένου να δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στον ίδιο όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, έγραψε: «Τις τελευταίες ώρες κάποιοι σκόπιμα απομόνωσαν τμήμα από μία παλιά μου δήλωση θέλοντας να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο σε μένα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο σεβασμός που τρέφω για τις γυναίκες είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος. Διαχρονικά στέκομαι δίπλα σε όσες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους και στηρίζω απόλυτα τον αγώνα τους. Αυτό κάνω όλα τα χρόνια ως δημοσιογράφος, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον. Απολογούμαι αν μέσα από την «κοπτοραπτική» της δήλωσης μου δόθηκε η εντύπωση πως έχουν μερίδιο ευθύνης και τα θύματα κακοποίησης γι’ αυτό που τους έχει συμβεί. Και δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέχρι την ημέρα που τέτοιου είδους φαινόμενα θα έχουν εκλείψει οριστικά».