Skip to main content

Γ. Αδειλίνη στο Φόρουμ Δελφών: Παρερμηνεία ότι παρέπεμψα συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών στην εκκλησία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η μόνη αρμόδια για την άσκηση ποινικών διώξεων πολιτικών προσώπων είναι η Βουλή» είπε για την υπόθεση των Τεμπών

«Η δικαστική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αλλά, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, καθώς έχει οριστεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας και αναμένεται νέα πραγματογνωμοσύνη η οποία έχει ζητηθεί», ανέφερε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, στο 9ο Οικονομικό Forum Δελφών, στον κύκλο συζητήσεων για την Δικαιοσύνη.

Η κ. Αδειλίνη πρόσθεσε ότι έχει σταλεί στην Αγγλία τηλεοπτικό υλικό για το εάν στα υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία υπήρχαν εμπορεύματα επιπλέον αυτών που είχαν επίσημα δηλωθεί ότι μετέφερε.

Ακόμη, ανέφερε ότι η μόνη αρμόδια για την άσκηση ποινικών διώξεων πολιτικών προσώπων είναι η Βουλή, μη δεχόμενη ότι η Δικαιοσύνη -όπως λέγεται- στην υπόθεση των Τεμπών επιχείρησε να συγκαλύψει πολιτικά πρόσωπα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συγκάλυψη από την πλευρά της Δικαιοσύνης, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αποκλείοντας κάθε ανάλογο ενδεχόμενο.

Παράλληλα, προσέθεσε, ότι η Δικαιοσύνη και να ήθελε να συγκαλύψει πολιτικά πρόσωπα δεν θα μπορούσε, καθώς οι εισαγγελείς όταν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων αμέσως διαβιβάζουν τη δικογραφία στη Βουλή.

Επίσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι ασφαλώς η Δικαιοσύνη έχει προβλήματα. Βασικό πρόβλημα χαρακτήρισε, αυτό με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και προσέθεσε ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

Παράλληλα, η η  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι η ίδια σε συνάντηση που είχε με συγγενείς των θυμάτων, τους παρέπεμψε για παρηγοριά στην εκκλησία, λέγοντας ότι ο αβάσταχτος πόνος αυτών των ανθρώπων και η δίκαιη οργή τους δικαιολογεί τυχόν παρερμηνείες όσων είπε. «Δεν είμαι απέναντί τους, αλλά μαζί τους», ήταν η χαρακτηριστική της φράση της.

Πρόεδρος ΣΕΒ: «Να συσταθεί ειδικό Τμήμα στο ΣτΕ που θα ασχολείται, μόνο με θέματα επενδύσεων»

Στον κύκλο «Δικαιοσύνη, οικονομία και επενδύσεις» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι η ταχύτητα απονομής της, καθώς η χώρας μας υπολείπεται στο χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι επενδυτές προβληματίζονται με τη χώρα μας γιατί επικαλούνται ότι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους στην Ελλάδα (μέσω των δικαστηρίων). Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά, σε υπόθεση επένδυσης που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 5 χρόνια και ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Ανέφερε, ότι στο ΣτΕ πρέπει να συσταθεί ειδικό Τμήμα που οι δικαστές του θα ασχολούνται, μόνο με θέματα επενδύσεων. Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχει διαχείριση των συνεπειών.

Ι. Σαρμάς: «Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν που πατάνε»

Από την πλευρά του ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζει τις επενδύσεις και οι επενδυτές θέλουν διαφάνεια και ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν που πατάνε».

Αναφορικά με τα παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα χαρακτήρισε μεμονωμένα, ενώ τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων στο ΣτΕ και το Ε.Σ. τις απέδωσε σε παθογένειες της διοίκησης.

Ωστόσο, ο κ. Σαρμάς ανέφερε ότι τα δικαστήρια ασκούν οικονομική πολιτική και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και οι δικαστές πρέπει να αυτοελέγχονται.

Γ. Φλωρίδης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ψηφιοποίηση και νέος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με το βλέμμα… στις επενδύσεις

Μ. Πικραμένος: «Βασικός λόγος των καθυστερήσεων οι αναβολές που ζητούν οι δικηγόροι»

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και καθηγητής της της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μιχάλης Πικραμένος, ανέφερε ότι για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων εν μέρει ευθύνονται οι δικαστές, αλλά έχει γίνει σημαντική προσπάθεια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά τα ΜΜΕ εστιάζουν μόνο στα αρνητικά και όχι στα θετικά.

Από τους βασικούς λόγους των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον κ. Πικραμένο, είναι οι αναβολές που ζητούν οι δικηγόροι, οι αποχές των δικηγόρων και ότι η διοίκηση δεν συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις.