Skip to main content

Απογευματινά χειρουργεία: Σύγκρουση Γεωργιάδη-Πολάκη για το χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η λίστα αναμονής για χειρουργείο, θα λιγοστεύσει», τόνισε ο υπουργός Υγείας

Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη κατά την συζήτηση των άρθρων του ν/σ του υπουργείου Υγείας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο επίκεντρο της έντασης βρέθηκαν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης με βίντεό του, παρενέβη στην συζήτηση προκειμένου να ζητήσει ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας αναφορικά με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο θα πληρωθούν απογευματινά χειρουργεία για ασθενείς με πολυετή αναμονή. «Η λίστα αναμονής για χειρουργείο, θα λιγοστεύσει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα, θα αρχίσουν και τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα γίνονται δωρεάν, για τους ασθενείς που περιμένουν καιρό να χειρουργηθούν. Η συγκεκριμένη κατηγορία απογευματινών χειρουργείων, όσα δηλαδή θα γίνονται δωρεάν, θα χρηματοδοτηθούν, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Μύλο θα τα κάνετε» εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης.

Αδ. Γεωργιάδης: Πώς θα λιγοστεύσει η λίστα αναμονής για χειρουργείο

«Δεν απαγορεύεται εγώ που είμαι στη λίστα, να πάρω τηλέφωνο στο νοσοκομείο, να πω «τώρα που ανοίξατε τα απογευματινά χειρουργεία», ότι «θέλω να πάω στα απογευματινά». Όπως επίσης δεν απαγορεύεται, ένας τρίτος, που δεν είναι στη λίστα και που ήθελε να πάει να χειρουργηθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, να πει τώρα «αντί να πάω στο ιδιωτικό και να σκάσω στο νοσοκομείο που εργάζεται ο Πολάκης 1000 ευρώ, θα πάω στον Ευαγγελισμό και θα πληρώσω 300 ευρώ». Για ποιο λόγο να του απαγορεύεται να πληρώσει λιγότερα; Για να μην πάει ένας παραπάνω στο ΕΣΥ; Για να μην χάσει έναν ασθενή πελάτη, μια ιδιωτική κλινική; Αυτό σας καίει; Αυτό είναι το κώλυμα του ΣΥΡΙΖΑ; Πως θα προστατεύσει τους κλινικάρχες; Πείτε το!», απάντησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι μετά το Πάσχα, ασθενείς με πολύ καιρό αναμονής για χειρουργείο, θα χειρουργούνται στα απογευματινά ιατρεία, χωρίς να πληρώσουν: «Η λίστα αναμονής για χειρουργείο θα λιγοστεύσει με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι, όσοι είναι στη λίστα, μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από τη λίστα για να πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, με δική τους επιλογή, και με όχι άγρα πελατών στο νοσοκομείο. Ο δεύτερος τρόπος, είπαμε μετά το Πάσχα, που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε θα παίρνουμε εμείς ανάποδα τηλέφωνα από τη λίστα. Γιατί τότε δεν θα πληρώνουν αυτοί, θα πληρώνουμε εμείς. Αυτή είναι η διαφορά. Ούτε το ένα καταλαβαίνετε, ούτε το άλλο. Έχετε μπερδέψει το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχω πει 400 φορές ότι είναι υπό έγκριση και ξεκινάει μετά το Πάσχα».

«Σήμερα που μιλάμε, τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν χωρίς τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σήμερα, όποιος ασθενής θέλει, μπορεί να πάρει τηλέφωνο όποιο νοσοκομείο θέλει. Σήμερα παρέχουν υπηρεσία απογευματινών χειρουργείων περί τα 100 νοσοκομεία, να ζητήσει τον γιατρό που θέλει, και με τον τιμοκατάλογο που έχουμε εκδώσει να πληρώσει τα χρήματα και να χειρουργηθεί. Τέρμα», τόνισε.

Π. Πολάκης: Πού είναι τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης;

«Κύριε Γεωργιάδη, δεν θα μπω στο ιδεολογικό ζήτημα, του ότι έχετε αναλάβει ρόλο κασκαντέρ, να υλοποιήσετε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Εγώ θα σας πω τα εξής: Πρώτον, δεν είναι 100 τα νοσοκομεία, σκάρτα 20 με 25 είναι», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Διαφάνειας του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης.

Και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα πάρα πολύ, στον πρώτο μήνα λειτουργίας, να μας πείτε πόσα απογευματινά χειρουργεία έγιναν».

Σχετικά με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Πολάκης σημείωσε: «Δεύτερον, έχω μπροστά μου τα προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που είναι τα προγράμματα του υπουργείου Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης: Πρώτο έργο: Η μεταρρύθμιση του συστήματος claw back, το δώρο στις φαρμακευτικές, 250 εκατομμύρια. Δεύτερο έργο, η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης ύψους 271 εκατομμύρια ευρώ. Τρίτο πρόγραμμα, η μεταρρύθμιση υπηρεσιών ψυχικής υγείας 54 εκατομμύρια ευρώ. Τέταρτο πρόγραμμα, οι οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας 9 εκατομμύρια ευρώ. Πέμπτο πρόγραμμα, η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτο πρόγραμμα, μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας 278 εκατομμύρια ευρώ. Έβδομο πρόγραμμα, σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας 12 εκατομμύρια ευρώ, όγδοο πρόγραμμα ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων 317 εκατομμύρια ευρώ, ένατο πρόγραμμα μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης 32 εκατομμύρια. Που είναι τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης για να πηγαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία οι άνθρωποι που περιμένουν καιρό στη λίστα να χειρουργηθούν;».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Αυτό το πράγμα θα αποτύχει. Εσείς προσπαθείτε να κλείσετε το μάτι σε ένα κομμάτι νοσοκομειακών γιατρών ότι έτσι θα βγάλουν λεφτά. Πέρα του ότι υπάρχει ένα κομμάτι που συνειδητά έχει επιλέξει το ΕΣΥ και δεν θέλουν να βγάλουν έτσι λεφτά, που είναι αυτοί που κρατάνε τα νοσοκομεία, εκείνοι που αυτή στη στιγμή κάνουν λαθρεμπόριο στα νοσοκομεία δεν θα γίνουν νόμιμοι έμποροι, επειδή τους το λέτε εσείς, για να τα εμφανίσουν και να φορολογηθούν».