Skip to main content

Κ. Αχ. Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των αρχών

Dimitris Kapantais / SOOC

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αρμόδια για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών είναι η ελληνική Δικαιοσύνη

Στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις σε ό,τι αφορά την τραγωδία στα Τέμπη δήλωσε ότι είναι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλής.

«Δεν κρύβομαι και το είπα στη Βουλή με τον πιο καθαρό τρόπο, δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Είτε ήμουν, είτε δεν ήμουν βουλευτής, η διαδικασία υπάγεται στο άρθρο 86. Αν υπάρξει κατηγορητήριο να το δούμε και είμαι στη διάθεση όλων των αρχών» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Πάντως, όπως τόνισε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, «με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αρμόδια για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. «Να περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του ο ανακριτής και αν ο εισαγγελέας πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, τότε όπως όλοι οι πολίτες θα σταθώ όρθιος. Ακόμα και αν τώρα παραιτηθώ από την ασυλία μου, δεν σημαίνει ότι θα δικαστώ. Υπάρχει μία διαδικασία. Εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι εγώ έχω ποινικές ευθύνες, υπάρχει διαδικασία που πρέπει να κάνουν» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν μπορώ να ακούω τη γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ που λέει εμείς δεν θα συντάξουμε καν πόρισμα, δεν θα συντάξουμε καν πρόταση για προανακριτική γιατί εσείς δεν την ψηφίζετε. Αυτά τα πράγματα όταν οδηγούν στην κατάρρευση όλων των θεσμών τότε δεν γινόμαστε μία σοβαρή δημοκρατία».

«Αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους και να βγάλουν την ετυμηγορία»

Ερωτηθείς για την απόφασή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και για την κριτική που ασκείται, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν ήταν εύκολη η απόφαση να είμαι ξανά υποψήφιος. Στην πολιτική μπήκα στα 40 και δεν είναι αυτοσκοπός. Αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους και να βγάλουν την ετυμηγορία». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι ο πραγματικός στόχος της κριτικής που δέχεται, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς γιατί τον τελευταίο χρόνο δεν έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή, τονίζοντας τον απόλυτο σεβασμό του στα θύματα και τους συγγενείς. «Απόλυτος σεβασμός όμως σημαίνει και συνειδητή αποχή από το να εκμεταλλευόμαστε τον ανθρώπινο πόνο», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Κάλεσε επίσης τα στελέχη άλλων πολιτικών κομμάτων να μην προβαίνουν σε συνειδητή εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου.

«Κάποιοι γονείς με πήραν τηλέφωνο και τους μίλησα»

Ερωτηθείς για το αν θα συναντούσε τους γονείς, ο πρώην υπουργός Μεταφορών είπε ότι «είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον οποιονδήποτε. Στην εξεταστική επιτροπή έδωσα απαντήσεις σε όλα και όταν με ρώτησαν γιατί δεν έχω συναντηθεί με τους γονείς, απάντησα ότι εγώ αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ήθελα να συναντηθώ. Κάποιοι γονείς με πήραν τηλέφωνο και τους μίλησα. Θέλω να μιλήσω με ανθρώπους που μπορούμε να το κάνουμε με ψυχραιμία, να ανταλλάξουμε απόψεις. Ναι, δεν έχω αντίρρηση».

«Εκείνο το βράδυ είχα παραιτηθεί» – Τι είπε για τα ηχητικά ντοκουμέντα

Ερωτηθείς για τα ηχητικά ντοκουμέντα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «εκείνο το βράδυ είχα παραιτηθεί. Παραιτήθηκα μερικές ώρες μετά. Το βράδυ εκείνο δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ποιος πήρε τα ηχογραφημένη μηνύματα. Ξέραμε ποιανού είναι αρμοδιότητα. Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα βρίσκονται στις ανακριτικές αρχές. Δεν τα έχετε ακούσει όλα ούτε εσείς, ούτε εγώ. Θα τα ακούσουμε και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

«Έχω πολιτική ευθύνη»

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι «έχω πολιτική ευθύνη, γι΄ αυτό παραιτήθηκα αμέσως. Όταν φτάσαμε με τον πρωθυπουργό εκεί, δεν θέλω να ευχηθώ σε κανέναν να δει αυτές τις σκηνές. Δεν ξέραμε ακόμα τι είχε συμβεί».

«Έχω δώσει εξηγήσεις για την 717. Κατηγορούμαι για αντιφατικά πράγματα. Η τηλεδιοίκηση είναι ένα σύστημα που πρέπει να είναι έτοιμο το 2030. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή οδηγία. Η σύμβαση παρελήφθη διαλυμένη και αυτή με χίλια ζόρια καταφέραμε να την τελειώσουμε, δυστυχώς τρεις μήνες μετά το δυστύχημα. Κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει αν θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα», σημείωσε.

«Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα»

Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας του σιδηρόδρομου είπε ότι «οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα αλλά για το γεγονός ότι είχαμε ένα προβληματικό δίκτυο. Κανένας δεν λέει ότι υπήρχαν ζητήματα ασφαλείας. Δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί. Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο» ενώ πρόσθεσε «όταν αναλάβαμε τον ΟΣΕ προσλάβαμε 400 ανθρώπους λόγω των τεράστιων ελλείψεων, αυξήσαμε τις βάρδιες και εκείνο το μοιραίο βράδυ κάποιος έφυγε πιο νωρίς».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απομονώνει μέρος της απάντησής του σε ερώτηση που αφορούσε το τρενάκι του Πηλίου. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκεκριμένη ερώτηση ζητούσε να αντικατασταθούν οι πιστοποιημένοι από τον ΟΣΕ μηχανοδηγοί και να δοθεί το τρενάκι του Πηλίου στον δήμο Βόλου.