Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές οι αναφορές Ερντογάν για τον Ποντιακό Ελληνισμό

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Η κυβέρνηση να αντιδράσει επιτέλους στις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας»

Για ανιστόρητες και προκλητικές αναφορές του τούρκου Πρόεδρου, Ερντογάν, για «τρομοκρατικές συμμορίες του Πόντου», την ημέρα του εορτασμού της εθνικής Παλιγγενεσίας, που είναι «απολύτως απαράδεκτες και συνιστούν μια ακόμη νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «ο Ποντιακός Ελληνισμός μεγαλούργησε για χιλιετίες προτού ο τουρκικός εθνικισμός θέσει σε εφαρμογή τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με πάνω από 353.000 νεκρούς Έλληνες Ποντίους.

Δυστυχώς η Τουρκία, η οποία βαρύνεται όχι μόνο με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και με τη Γενοκτονία όλων των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, αρνείται, για άλλη μια φορά, να συμβιβαστεί με το διεθνές δίκαιο και την ιστορική αλήθεια, προϋποθέσεις απαραίτητες για την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δηλώνει πως στέκεται στο πλευρό όλων των ποντιακών οργανώσεων και καλεί την κυβέρνηση «να αντιδράσει επιτέλους στις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας».

Όπως σημειώνει, «πραγματική ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να υπάρξει όχι με την επιλεκτική αφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά με τον σεβασμό της Τουρκίας στη διεθνή νομιμότητα».