Skip to main content

Ο άλλος δρόμος του Αλέξη Τσίπρα

Aris Oikonomou/SOOC

Τα σενάρια για τους μελλοντικούς στόχους και τις επόμενες κινήσεις του

Οι πρώην πρωθυπουργοί στην Ελλάδα, όταν αποσύρονται από την πρώτη γραμμή του πολιτικού πεδίου, είθισται  να προβαίνουν σε σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις και να κρατούν αποστάσεις από τα πολιτικά δρώμενα.

Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να ακολουθήσει άλλο δρόμο, από θέση σημαντικού παράγοντα του πολιτικού παιγνίου και όχι απόστρατου (σ.σ. αναμφίβολα το ηλικιακό παίζει ρόλο, καθώς τα 50 χρόνια δεν ενδείκνυνται για συνταξιοδότηση).

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λιγότερο από 15 μέρες, «έβγαλε» τρεις ειδήσεις πρώτου μεγέθους:

  • Στις 22 Φεβρουαρίου, λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με ηχηρή παρέμβασή του κάλεσε τον διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη, να προσφύγει στα μέλη του κόμματος, για να διαπιστωθεί αν  εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τους.
  • Στις 3 Μαρτίου σε συνέδριο, προχώρησε σε αυτοκριτική για ατυχή διαχείριση επί ΣΥΡΙΖΑ της υπόθεσης Novartis αλλά και των τηλεοπτικών αδειών.
  • Στις 5 Μαρτίου εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια  με  περίπου 80% των ψηφισάντων. Την υποψηφιότητά του στήριξαν οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά, οι Φιλελεύθεροι ALDE (Μακρόν), καθώς και μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Και μετά τι;

Όπως ήταν φυσικό, οι τελευταίες εξελίξεις πυροδότησαν σενάρια σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους και τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Η ίδρυση νέου κόμματος και η διάθεση επιστροφής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν να έχουν ρεαλιστική βάση, για διαφόρους λόγους.

Επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο ο Αλ. Τσίπρας να συνεχίσει να κάνει αισθητή την πολιτική του παρουσία και να εργάζεται για τη συνεργασία και την ενότητα των διασπασμένων προοδευτικών δυνάμεων, στόχος για τον οποίο οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αναμένεται να αποτελέσουν σημείο καμπής. Άλλωστε, αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψαν οι επισκέψεις του τον περασμένο Δεκέμβριο σε Ιταλία και Γαλλία, κατά τις οποίες συνάντησε πρώην πρωθυπουργούς και ηγέτες κομμάτων της προοδευτικής πτέρυγας.

«Πιστεύω ότι η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος.  Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από την αποχώρησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα.