Skip to main content

Δ. Καιρίδης: Έξι διακρατικές, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας, μέσα στην άνοιξη

«Θέλουμε να υπογράψουμε μέσα στην άνοιξη 6 διακρατικές, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας και να τις φέρουμε προς επικύρωση στη βουλή» ανέφερε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου,  Δημήτρης Καιρίδης, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Rush Hour της naftemporiki tv, με τη Νικόλ Λειβαδάρη

«Οι χώρες με τα οποίες γίνονται αυτές οι συμφωνίες είναι στην Ευρώπη η Αρμενία, η Μολδαβία, η Γεωργία και στην Ασία η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ. Είναι ένα από τα βήματα που κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό κυρίως σε χαμηλή ειδίκευση, αλλά και σε υψηλή ειδίκευση μέσω της συμφωνίας μας με την Ινδία, που είναι ένας τεχνολογικός κολοσσός» τόνισε ο υπουργός.

«Και με τις έξι συμφωνίες, στοχεύουμε σε 20.000 με 30.000 εργάτες το χρόνο, για να καλύψουμε αυτά τα κενά. Επιπλέον, αξιοποιούνται ήδη 4.000 εργάτες μέσω της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα νόμιμης εργασίας. Παράλληλα  εγκαινιάζουμε την επόμενη εβδομάδα το πρώτο κέντρο λήψης βιομετρικών στοιχείων, ένα από τα τέσσερα που θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε το διοικητικό μηχανισμό.» επεσήμανε ακόμη.

Για τις μεταναστευτικές ροές στην χώρα μας ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως το 2023 υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. « Από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, όμως, έχουμε σημαντική μείωση που ξεπερνά το 70% μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2023 και του Ιανουάριου του 2024».

«Έχουμε αύξηση στις ροές από τη Λιβύη, αν και τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά. Μιλάμε κυρίως για Αιγύπτιους, κάτι που έχει να κάνει με την οικονομική κρίση στην Αίγυπτο αλλά και με τον αιματηρό, εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν. Ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί και υπάρχει ανησυχία για νέα προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη, ενώ ήδη φιλοξενούνται στην Ευρώπη 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί», σημείωσε επίσης.