Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων: Απόφαση-ορόσημο, είμαι περήφανος που εισηγήθηκα το ν/σ

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Δαπανούμε περισσότερα στην άμυνα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το χρέος μας» ανέφερε συμμετέχοντας σε συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου

Απόφαση-ορόσημο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της Διάσκεψης του Μονάχου με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget» ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια της συντονίστριας του πάνελ αναφορικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για να απαντήσει: «Σας ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια. Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά είναι μία απόφαση-ορόσημο για τη χώρα μου».

Γάμος ομοφύλων: Οι βουλευτές που ψήφισαν «κατά» και οι απόντες

«Είμαι περήφανος που εισηγήθηκα αυτό το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς» πρόσθεσε.

«Δαπανούμε περισσότερα στην άμυνα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το χρέος μας»

Ερωτηθείς για τις δαπάνες της Ελλάδας στην Άμυνα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα «δεν είχε ποτέ ένα μέρισμα ειρήνης» καθώς «διαρκώς αντιμετωπίζαμε στη γειτονιά μας γεωπολιτικές απειλές».

Υπογράμμισε ακόμη τις προκλήσεις στην κινητοποίηση πόρων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, «σε μια εποχή που δεχόμαστε πίεση στους προϋπολογισμούς γιατί έχουμε να χρηματοδοτήσουμε την τεχνολογική και την πράσινη μετάβαση.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να πετύχει αυτό που περιγράψατε νωρίτερα ως μία κατάσταση που δαπανούμε περισσότερα στην άμυνα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το χρέος μας γιατί η οικονομία μας τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης» σημείωσε προσθέτοντας: «Στο τέλος της ημέρας αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, δεν θα υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι για τη χρηματοδότηση της άμυνας».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη πως μία από τις προκλήσεις είναι πώς κάνουμε περισσότερα στην άμυνα. «Αυτό που σημαίνει σίγουρα – και μιλώ από την πλευρά ενός αγοραστή στο κομμάτι της αμύνης – είναι μία προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα όταν θέλουμε να αγοράσουμε μία νέα φρεγάτα ή κορβέτα έχουμε πέντε- έξι διαφορετικές προσφορές από διαφορετικά κράτη και αυτό δεν έχει νόημα. Πρέπει να συμφωνήσουμε ποια είναι τα project όπου πρέπει να αφιερώσουμε πόρους και πού μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι των ΗΠΑ» εξήγησε.

«Όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο»

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι ηγεσίες παγκοσμίως εργάζονται πραγματικά για την εμπέδωση της ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά σύνορα της και παρ’όλα αυτά ήταν αυτή, που παγίως τασσόταν υπέρ της συνεννόησης και ότι τώρα προσπαθεί για την εμπέδωση μιας μονιμότερης ύφεσης με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, όταν επιδιώκεις την ειρήνη θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα σοκ για όλους μας και ένα ηχηρό καμπανάκι.

Σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν τομείς, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και άλλοι, όπου είμαστε στρατηγικοί ανταγωνιστές, αλλά – όπως επισήμανε «είναι πάντα καλό να συνομιλούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας».

Διάσκεψη Μονάχου: Πλήθος ηγετών και αξιωματούχων στη βαυαρική πρωτεύουσα – 5.000 αστυνομικοί επί ποδός

naftemporiki.gr