Skip to main content

Δ. Μιχαηλίδου για γάμο ομόφυλων: Με την υπερψήφισή του δεν κινδυνεύει ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μίας ιστορικής στιγμής»

«Σήμερα, έχοντας το «προνόμιο» της χρονικής απόστασης, μιλάμε για τη θεσμοθέτηση του αυτονόητου. Η καθολικότητα της ψήφου, η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και αργότερα της μοιχείας, ή η κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι κανόνες που σήμερα θεωρούμε και αυτονόητους και δίκαιους», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η υπουργός τόνισε ότι «δεν ήταν πάντα έτσι! Η ιστορία του κοινοβουλευτισμού δείχνει ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές θεωρήθηκαν τότε από μερίδα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή και εκφυλιστικές για το θεσμό της οικογένειας και της εθνικής μας ταυτότητας. Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη! Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο τη δεκαετία του 1980. Θα έχει πάντα ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τις αντιλήψεις του νομοθέτη πριν και μετά τις αλλαγές».

«Η οικογένεια από ανδροκρατούμενος πυρήνας που διέπεται από σχέσεις υποταγής, εξελίσσεται σε πυρήνα συνεργασίας, αγάπης και αμοιβαίας φροντίδας των μελών της», συμπλήρωση η κ. Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί την ισότητα στο γάμο. Ναι, η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Συντηρεί τις αξίες της, και τις προστατεύει. Συντηρεί την αξία της οικογένειας. Ανοίγει αυτιά και μάτια. Προστατεύει αυτό που πιστεύει αναγνωρίζοντας τη σημερινή πραγματικότητα. Όχι κλείνοντας τα μάτια σε αυτήν».

Μάλιστα, εξήγησε ότι «από την υπερψήφισή του δεν κινδυνεύει ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Αντίθετα τα αντανακλαστικά μιας συντηρητικής κυβέρνηση υπαγορεύουν την ανανέωση του θεσμού, την προσαρμογή του και την επέκτασή του πέρα από διαφορές και ενάντια σε διακρίσεις».

Τέλος, σημείωσε ότι «σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μίας ιστορικής στιγμής. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αγγίζει σημαντικά ζητήματα ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας».