Skip to main content

Στην Generation Ζ στοχεύει η κυβέρνηση: Ποια μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή

Επιταχύνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνονται επιδόματα, έρχεται εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό - Πότε θα ψηφιστεί ο νόμος για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Ένα πακέτο μέτρων που είναι στοχευμένο στους νέους θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ξεδιπλώνοντας πρωτοβουλίες σε δόσεις. Το βασικό περίγραμμα αυτών των ρυθμίσεων θα έχει μπει σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, ωστόσο θα ακολουθήσει και νέος κύκλος πρωτοβουλιών μέσα στην Άνοιξη.

Αναλυτικά οι βασικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται είναι οι ακόλουθες:

  • Επιταχύνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Φεβρουάριο. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως ο νέος κατώτατος μισθός θα πάει στα 820 με 830 ευρώ από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα. Πρόκειται για ένα μέτρο που ευνοεί κυρίως τους νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς δεν έχουν προϋπηρεσία.
  • Ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας  τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) και επιδιώκεται να αποκτήσουν διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην ενεργό διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας. Παράλληλα ιδρύονται Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας και δημιουργείται ψηφιακή πύλη ενημέρωσης μέσω της οποίας θα περιέχονται οι ειδικότητες που προσφέρει η κάθε εκπαιδευτική δομή και θα δίνονται απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις
  • Έμφαση δίνεται στα νέα ζευγάρια που αποκτούν παιδί. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα αυξάνεται το επίδομα γέννησης απο 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, ενώ θα υπάρξει κλιμάκωση έως τα 3.500 ευρώ. Ειδικότερα, το επίδομα για το δεύτερο παιδί διαμορφώνεται στα 2.700 ευρώ, για το τρίτο παιδί στα 3.000 ευρώ και για τις πολύτεκνες οικογένειες στα 3.500 ευρώ.
  • Σε ισχύ θα μπουν νέα στεγαστικά προγράμματα, καθώς η ανοδική πορεία των ενοικίων δυσκολεύει τους 20ρηδες που αναζητούν φθηνή στέγη. Περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ωστόσο πρόκειται να τρέξουν τουλάχιστον δύο νέα προγράμματα.

Το πρώτο πρόγραμμα είναι το «ανακαινίζω- ενοικιάζω» και εκτιμάται πως μπορεί  να ωφεληθούν περίπου 12.500 άτομα. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.  Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το «κοινωνική  αντιπαροχή» και προβλέπει αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου (που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης) μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Έρχεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό

Στις αρχές Μαΐου θα είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που εκπονείται για πρώτη φορά στη χώρα. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε την  Παρασκευή η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δημοκρατία και το Δημογραφικό Ντούμπραβκα Σούιτσα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον  υπουργό  Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και την υπουργό  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.  Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιστροφή των δημογραφικών τάσεων, την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, καθώς και τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων και επαγγελματιών.

Πότε θα ψηφιστεί ο νόμος για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια μέσα στον Φεβρουάριο είναι η κυβέρνηση. Η πολιτική συζήτηση έχει ανοίξει και ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς

Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει πως θα προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός και μέχρι το φθινόπωρο του 2025 θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια. Παράλληλα από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται πως υπάρχει αυξημένη χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια, που φέτος ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.