Skip to main content

Ομόφυλα ζευγάρια: Ερωτήματα για τη στάση της αντιπολίτευσης μετά το νεύμα Μητσοτάκη για «αποχή»

Πώς σχολιάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Ερωτήματα για την κοινοβουλευτική στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια προέκυψαν χθες μετά τη δημόσια υπόδειξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους γαλάζιους διαφωνούντες να προτιμήσουν την «αξιοπρεπή στάση της αποχής».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο και την τεκνοθεσία αφενός εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «με τις πλάτες» των βουλευτών άλλων κομμάτων και αφετέρου άφησαν να εννοηθεί ότι η στάση τους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η ανακοίνωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «για να καλύψει τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες βουλευτών του, τους υποδεικνύει την αποχή από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το δικαίωμα στο γάμο». Ο κ. Φάμμελος συμπλήρωσε παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για το ίδιο θέμα και η οποία δεν προβαίνει σε διακρίσεις με βάση των σεξουαλικό προσανατολισμό των πολιτών.

«Η λύση είναι μία. Να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Και να σεβαστεί το δικαίωμα όλων στο γάμο και στη δημιουργία οικογένειας» τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Την ενόχλησή του για το κλείσιμο του ματιού στην αποχή από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου εκδήλωσε και το ΠΑΣΟΚ. «Πόσο θεσμική συμπεριφορά είναι άραγε η προτροπή σε αποχή, και ενώ διστάζει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία ακόμα και στους Υπουργούς του, να το ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;» διερωτήθηκε το ΠΑΣΟΚ χωρίς να ανακοινώσει αν σκοπεύει να αναλάβει εκείνο το πολιτικό κόστος της ψήφισης του νομοσχεδίου την ώρα που οι κυβερνητικοί βουλευτές «θα κάνουν… τα ρεπό τους», όπως υπογράμμισε.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τάχθηκε μεν αναφανδόν υπέρ της αναγνώρισης της ισότητας στο γάμο αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει το κόμμα του τα βάρη των γαλάζιων βουλευτών. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα περιμένει να μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης στο ΠΑΣΟΚ τα εσωκομματικά του προβλήματα. Εμείς δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας» συμπλήρωσε αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.

Την προτροπή του κ. Μητσοτάκη στους διαφωνούντες για «αξιοπρεπή αποχή» στηλίτευσε και η Νέα Αριστερά η οποία επίσης ζητεί την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο και την τεκνοθεσία. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τη συνέντευξη «βγήκε η είδηση» ότι «οι συντηρητικοί βουλευτές του κ. Μητσοτάκη και η ακροδεξιά πτέρυγα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ακόμα και οι υπουργοί,  έχουν το δικαίωμα της αποχής όταν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων».

«Ο πρωθυπουργός παίζει παιχνίδια ισορροπιών και τακτικισμών επιδιώκοντας να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον- ακροδεξιό- σκύλο χορτάτο» κατέληξε η Νέα Αριστερά.

Διαβάστε ακόμα:

Κ. Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Ναι σε πολιτικό γάμο, όχι σε παρένθετη μητρότητα – Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία