Skip to main content

Τι αλλάζει στις αποδοχές εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τι ορίζει διάταξη που εισάγεται με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Την αναπροσαρμογή των αποδοχών των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών προβλέπει διάταξη που εισάγεται με τροπολογία στο πλαίσιο του ν/σ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται ειδικότερα σε ανακοίνωση του υπουργείου, «με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων από την 1η Ιανουαρίου 2024 επρόκειτο να λάβουν τις ίδιες αποδοχές με τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς». «Για να αντιμετωπιστεί αυτή η μισθολογική παραδοξότητα, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα πολύ μεγάλη απόσταση των αποδοχών των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών αφενός και των κοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών αφετέρου, αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές των πρώτων» σημειώνει το υπουργείο.

Έτσι από εδώ και στο εξής «οι αμοιβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών θα είναι υψηλότερες από τις αμοιβές των γενικών γραμματέων, αλλά θα παραμείνουν και πάλι χαμηλότερες από τις αποδοχές των κοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών». Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται, «οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών ορίζονται σε ποσοστό 90% των μικτών μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου και των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών σε ποσοστό 80%».

Επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο αποδοχών των μελών συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων, με διάταξη που έχει περιληφθεί στο ίδιο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα αρχίσει να συζητείται αργότερα σήμερα στη Βουλή, επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο των μηνιαίων αποδοχών των μελών, συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών. Με τη νέα διάταξη το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος το 80% των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση που στις ανωτέρω θέσεις διορίζονται συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί, το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών ή συντάξεων (κύριων, επικουρικών και χηρείας) δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος τις μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Σκοπός της διάταξης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι «η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Αρχών, προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, καθώς τα πρόσωπα που επιλέγονται πρέπει να τυγχάνουν ευρείας κοινωνικής αποδοχής και να διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική ικανότητα στα ζητήματα αρμοδιότητας της κάθε ανεξάρτητης αρχής».

Όπως επισημαίνεται, «λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των αρμοδιοτήτων, ευθυνών και του φόρτου εργασίας των προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, κρίνεται αναγκαίος ο ρητός προσδιορισμός ενός ανώτατου ορίου των αποδοχών των προσώπων αυτών, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, που απολαμβάνουν, εκδήλωση της οποίας είναι και η μισθολογική ανεξαρτησία».