Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Oριστική λύση μετεγκατάστασης της Μεταμόρφωσης

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Η νέα Μεταμόρφωση θα είναι καλύτερη από την παλιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τους κατοίκους του χωριού

Η μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης σε νέα, πρότυπη κοινότητα, που θα κατασκευαστεί σε υψηλότερο σημείο, ύστερα από απόφαση που έλαβαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με κατοίκους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο χωριό της Καρδίτσας, που επλήγη σφοδρά από την κακοκαιρία Daniel.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Στο πλαίσιο της περιοδείας μου στη Θεσσαλία, θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ σήμερα στην τραυματισμένη Μεταμόρφωση και να συζητήσω με τους κατοίκους το μέλλον του χωριού τους. Και τους μετέφερα τη βούληση της κυβέρνησης, εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν και φαίνεται να το έχουν αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες, να δεσμευθούμε να φτιάξουμε μία καινούρια Μεταμόρφωση σε μία έκταση η οποία έχει ήδη εντοπιστεί και άμεσα θα μελετηθεί η καταλληλότητά της» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση και να δώσουμε, επιτέλους, μια οριστική λύση μετεγκατάστασης ενός χωριού που δεν πλημμυρίζει -όπως γνωρίζετε- για πρώτη φορά και θα βρίσκεται μονίμως στο ‘μάτι του κυκλώνα’ μιας κλιματικής κρίσης, η οποία ενδεχομένως να γίνεται ολοένα και χειρότερη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους κατοίκους του χωριού ότι «ουδεμία επιθυμία ή διάθεση έχει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των περιουσιών τους». Ταυτόχρονα όμως εξήγησε ότι τα σπίτια αυτά, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι, δεν μπορούν να τύχουν της ίδιας φροντίδας και της ίδιας προστασίας που θα τύχει η νέα Μεταμόρφωση, ένας οικισμός δηλαδή ο οποίος θα κατοικείται όλο το χρόνο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι και οι κάτοικοι του Βλοχού θα πάρουν κι αυτοί μία αντίστοιχη απόφαση, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα ως κυβέρνηση αν δεν εξασφαλιστεί η ομόθυμη επιθυμία των κατοίκων να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση».

Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αποκατάσταση της Θεσσαλίας – «Η κυβέρνηση θα είναι εδώ όσο χρειάζεται»

Προχωρά η καταβολή των αποζημιώσεων

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη Θεσσαλία, επανέλαβε ότι έχει εγκριθεί ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και θα προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτησή του στις αρχές του επόμενου χρόνου.

«Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα στην καταβολή όλων των σχετικών αποζημιώσεων. Ξέρω ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις, ξέρω ότι υπάρχουν και παράπονα, αλλά θέλω να αντιληφθούν όλοι ότι είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Και να διαβεβαιώσω επίσης και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ότι θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε. Ήδη γνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί οι πρώτες αποζημιώσεις με μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές οι οποίες πιστεύω ότι ξεπέρασαν και τις προσδοκίες πολλών» είπε.

«Η νέα Μεταμόρφωση θα είναι καλύτερη από την παλιά»

«Θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά στη Θεσσαλία, θα δουλέψουμε με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε αγαστή συνεργασία, ώστε ο τόπος όχι απλά να ορθοποδήσει, αλλά να ξαναφτιάξουμε και τις υποδομές που καταστράφηκαν και να τις φτιάξουμε καλύτερες. Όπως πολύ καλύτερη και πολύ πιο σύγχρονη θα είναι η νέα Μεταμόρφωση, και με τη στήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που θα αναλάβει την ευγενική χορηγία της κατασκευής των σπιτιών. Όπως και η νέα Μεταμόρφωση, λοιπόν, θα είναι καλύτερη από την παλιά, το ίδιο θα ισχύσει και για ολόκληρη τη Θεσσαλία» διαβεβαίωσε.

naftemporiki.gr