Skip to main content

Αμετανόητος ο Σούνακ για τα Γλυπτά: «Είναι δικά μας»

Rousseau/Pool via REUTERS

Νέες δηλώσεις κατά την πτήση προς την Σύνοδο Cop28 - Για στρατηγική της «ψόφιας γάτας» τον κατηγορεί ο πρόεδρος του βρετανικού μουσείου

Αμετανόητος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, και παρά την θύελλα που προκάλεσε μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμμένει στις απόψεις του για την μη επιστροφή των Γλυπτών των Παρθενώνα, στην Ελλάδα, ενώ αρνείται πως η αντίδρασή του ήταν “έκρηξη υστερίας” όπως κατηγορήθηκε.

Ο Σούνακ, κατά την διάρκεια της πτήσης του για την Σύνοδο Cop28, δήλωσε ότι “είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους πολίτες τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν” και ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν έχει αλλάξει.

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν έχω μιλήσει με τον Σούνακ – Έχω αφήσει πίσω μου το συμβάν

Στο αεροπλάνο για το Cop28, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ” είναι επικεντρωμένος στο να δώσει λύσεις στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες” και ότι η θέση του για τα “Μάρμαρα” δεν έχει αλλάξει.

“Είναι ξεκάθαρο ότι από νομική άποψη τα Mάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό”, είπε στους δημοσιογράφους. “Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να γίνουν δανεισμοί πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που τα δανείζει και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδηλώσει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να το κάνουν αυτό. Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα”.

Στρατηγική της” ψόφιας γάτας”

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι επιχείρησε να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντηση, εξετάζοντας θεωρίες όπως ότι επρόκειτο για μια στρατηγική ” ψόφιας γάτας” για να αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα της κυβέρνησης γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική αλλά και για μια προσπάθεια να κερδίσει ψηφοφόρους των Εργατικών.

COP28: Ο Κάρολος εμφανίστηκε φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία- Συνάντηση με Σούνακ

“Πρόκειται για μικροψυχία; Είναι απλά μια μικρή νευρική κρίση;” σημείωσε επίσης για να προσθέσει: “Όλα έγιναν επειδή [ο Μητσοτάκης] είχε συναντήσει [τον ηγέτη των Εργατικών] Κίρ Στάρμερ την προηγούμενη ημέρα”.

Ο Όσμπορν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών στην Ελλάδα.

 “Δεν θα σταθεί εμπόδιο”

Επίσης εκπρόσωπος του Σταρμερ δήλωσε ότι πιθανή πρωθυπουργία του “δεν θα ξοδέψει χρόνο για να νομοθετήσει για το θέμα αυτό”, αλλά ότι “δεν θα σταθεί εμπόδιο” σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της Αθήνας.

naftemporiki.gr