Skip to main content

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Κρίνεται σήμερα η τύχη του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι σημερινές κάλπες ίσως ενισχύσουν τις φωνές που ζητούν να καθοριστεί υψηλότερο κατώφλι

Την τύχη του ορίου του 3%, που ισχύει εδώ και τρεις δεκαετίες για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή των Ελλήνων, είναι πιθανόν να κρίνουν οι σημερινές εκλογές καθώς μια πιθανή αύξηση του αριθμού των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένεται να ενισχύσει τις φωνές όσες ζητούν να καθοριστεί υψηλότερο κατώφλι που θα δυσχεραίνει περαιτέρω την είσοδο μικρών κομμάτων στη Βουλή.

Η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει ήδη, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η σημερινές κάλπες μπορεί να αναδείξουν από έξι έως και εννέα κόμματα στη Βουλή. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε μάλιστα και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Παρασκευής. Ειδικότερα ανέφερε αφενός ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά αφετέρου υπογράμμισε ότι αυτό αφορά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Δεν έχουμε σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αυτή τη φάση» είπε ερωτηθείς εάν μια κυβέρνηση της ΝΔ θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για να αυξηθεί το κατώφλι από 3% σε 5%.

Χαρακόπουλος: Να ανέβει το όριο εισόδου στο 5%

Πάντως, οι απόψεις υπέρ της αύξησης του ορίου εισόδου δείχνουν να κερδίζουν έδαφος στην ΚΟ της ΝΔ, με ορισμένους βουλευτές μάλιστα να τάσσονται δημόσια υπέρ μιας τέτοιας εκλογικής ρύθμισης. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος είχε προτείνει και στο παρελθόν να αυξηθεί το κατώφλι στο 5% και πριν από μερικά εικοσιτετράωρα επανήλθε στην πρότασή του.

«Με αφορμή, λοιπόν, την νάρκη της απλής αναλογικής, είχα προτείνει στον δημόσιο διάλογο την αύξηση του ορίου εισαγωγής ενός κόμματος στη βουλή, το κατώφλι του 3% να γίνει 5%, όπως είναι στη Γερμανία. Θέλω να πιστεύω ότι, με αφορμή την περιπέτεια που περάσαμε με την απλή αναλογική το προηγούμενο διάστημα και την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα τώρα, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, ότι στην επόμενη βουλή θα ανοίξει μία ουσιαστική συζήτηση για ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα δίνει πολιτική σταθερότητα, εκπροσώπηση αναλογική του ελληνικού λαού, χωρίς να καλλιεργεί προσδοκίες σε απίστευτα αρχηγοκεντρικά κόμματα διαμαρτυρίας, που έχουν κατακλύσει την πολιτική ζωή της χώρας» τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος σε ομιλία του την Πέμπτη στην Ελασσόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις για αύξηση του ορίου εισόδου στο 4% ή στο 5% είχαν γίνει στο παρελθόν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο το 2019 προ της αλλαγής του εκλογικού νόμου όσο και το 2022 όταν είχαν ανοίξει συζητήσεις για δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου στην ίδια κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Τελικά οι σχετικές εισηγήσεις απορρίφθηκαν και στις δύο περιπτώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως, εάν οι σημερινές εκλογές αναδείξουν οκτακομματική ή και εννεακοματική Βουλή θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να ενισχυθούν οι σχετικές φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι προτάσεις υπέρ της αύξησης του ορίου εισόδου έχουν γίνει στο παρελθόν και από άλλα κόμματα όπως για παράδειγμα από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Πιο συγκεκριμένα σε εκδήλωση του 2015 στο Ζάππειο ο κ. Θεοδωράκης είχε προτείνει αλλαγή εκλογικού νόμου που θα περιλάμβανε: κατώφλι εισόδου στο 5%, μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 255 και καθιέρωση της διπλής ψήφου που θα επέτρεπε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν υποψήφιους και από άλλο κόμμα πέραν εκείνου της προτίμησής τους.