Skip to main content

Ευ. Τσακαλώτος: Τι απαντά για τα «τοπικά νομίσματα»

«Η ΝΔ τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα. Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ»

«Στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του στα social media, σε απάντηση της επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι «κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ».

«Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα. Και κατηγορεί εμένα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους για την κοινωνία ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθετώ απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια».

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει: «Εγώ , όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω. ‘Αλλωστε κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος – ενήλικας στο δωμάτιο – με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων».

Κλείνοντας αναφέρει: «Για να τελειώνουμε: Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δισ, ευρώ. Νισάφι πια…».

Πώς προέκυψε το θέμα

Το θέμα ξεκίνησε με αφορμή πρόταση της ομάδας Τσακαλώτου – «53+»  που συντάχθηκε στις 12 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε περίπου έναν μήνα αργότερα, στη διαδικτυακή πλατφόρμα Commonality,  think tank συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Αφορά ένα παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα, για υιοθέτηση τοπικών νομισμάτων, το οποίο συνυπογράφουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, ωστόσο δε συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αναφορά την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, στο κείμενο αναφέρεται: «Το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του. Η αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν και η βιωσιμότητά τους θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών»

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ  έκανε λόγο για “νέες τυχοδιωτικές επιλογές και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον επί τέσσερα χρόνια υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα” ενώ έκανε σύγκριση και με τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη.