Skip to main content

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης ΝΔ με ΠΑΣΟK

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ / EUROKINISSI

Οι υψηλοί τόνοι κυριαρχούν μεταξύ των δύο κομμάτων, που αμφότερα κοιτάνε προς το χώρο του κέντρου και διαγκωνίζονται για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Σε μια μετωπική αντιπαράθεση έχουν οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δύο μόλις εβδομάδες  πριν τις εκλογές της απλής αναλογικής. Οι υψηλοί τόνοι κυριαρχούν μεταξύ των δύο κομμάτων, που αμφότερα κοιτάνε προς το χώρο του κέντρου και διαγκωνίζονται για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και τονίζουν τις διαφορές που υπάρχουν με την Χαριλάου Τρικούπη σε θέματα αιχμής. Στόχος είναι να μιλήσουν στο κομμάτι των ψηφοφόρων που προτιμά σταθερές κυβερνήσεις και να το πείσουν πως δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δεν  κάνει βήμα πίσω από την θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» και παρουσίασε δώδεκα βασικές ενότητες του προγράμματος του κόμματος για την επόμενη ημέρα. Μίλησε δε για ένα συνεκτικό πρόγραμμα με έντονο σοσιαλδημοκρατικό και μεταρρυθμιστικό στίγμα, το οποίο χαρακτήρισε «Ευαγγέλιο» για την προγραμματική διαπραγμάτευση και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ενδεικτικό των υψηλών τόνων που επικρατούν είναι οι προσωπικές αναφορές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Ο Κ.Μητσοτάκη ανέφερε πως  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ « δείχνει να έχει μια προσωπική εμμονή μαζί μου», σημειώνοντας πως δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά στην αναφορά του πρωθυπουργού τονίζοντας πως   «δεν έχω κανένα προσωπικό θέμα. Έχω ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα» και υπενθυμίζοντας την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

ΝΔ: Τα αίτια για την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να πετύχουν στις εκλογές της απλής αναλογικής ένα ποσοστό που θα δίνει «αέρα» σε περίπτωση μιας δεύτερης αναμέτρησης και θα καθιστά ρεαλιστικό το αφήγημα της αυτοδυναμίας. Για να το πετύχουν αυτό κοιτάνε προς τους  αναποφάσιστους ψηφοφόρους και επιχειρούν να τους προσεγγίσουν με ένα αφήγημα σταθερότητας.

«Αντίπαλος μας είναι η ακυβερνησία, αλλά και κάθε συνεργασία που μπορεί να οδηγήσει σε παραλυσία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε δε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ρισκάρει όσα πέτυχε φεύγοντας από το δρόμο της σιγουριάς και της προόδου. Και ούτε να κινείται σε ένα θολό τοπίο με θολές δηλώσεις».

Δεν είναι τυχαίο πως τις  τελευταίες ημέρες τονίζονται όλο και εντονότερα οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά θεμάτων. Για παράδειγμα απο την κυβέρνηση επισημαίνονται οι διαφορές όσον αφορά στο άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια αλλά και σε θέματα όπως είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ.

Σαφές είναι το «όχι» λένε από το κυβερνών κόμμα στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο. Δεν  γίνεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να προσβάλει  τους πολίτες με τη θέση ότι πρωθυπουργός θα είναι ένας «άγνωστος Χ» σημειώνεται χαρακτηριστικά από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Η στρατηγική Ανδρουλάκη

Για την ανάγκη να πάρει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις κάλπες προκειμένου να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το μετεκλογικό σκηνικό έχει αναφερθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.  Σαφείς αποστάσεις  κρατά τόσο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας αναφέρει« δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής».

Μάλιστα σχετικά με τη συζήτηση περί συνεργασιών η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει  πως στο 85% των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Με το μήνυμα που εκπέμπεται να είναι πως : κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι να μοιραστούν  υπουργεία, γενικοί γραμματείς και  διοικητές οργανισμών αλλά οι προγραμματικές συγκλίσεις και τα πρόσωπα κοινής αποδοχής που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις συνεργασίες

Όσον αφορά στις προγραμματικές προτεραιότητες από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισημαίνεται πως «όλες έχουν τον χαρακτήρα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που φτιάχνει μια βιώσιμη ανταγωνιστική οικονομία με καλές θέσεις εργασίας κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες».  Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σημειώνει «δεν είμαι γόνος ούτε ανέβηκα από κανένα ασανσέρ ούτε με έχει χαϊδέψει η εγχώρια ολιγαρχία στην πορεία μου. Αυτό που λέω, είναι συμβόλαιο με τον λαό. Και όταν λέω συμβόλαιο με τον λαό, το λέω με τους όρους της αξιοπιστίας μου».