Skip to main content

Βενιζέλος στους Δελφούς: Περισσότερες συμφωνίες, παρά διαφωνίες μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μία κυβέρνηση συνεργασίας προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια, νομιμοποίηση και συναινέσεις

Την άποψη ότι μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν περισσότερες συγκλίσεις στα ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής, παρά διαφωνίες, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσία του στο Delphi Economic Forum.

«Μεταξύ των τριών φιλοευρωπαϊκών, συστημικών κομμάτων, που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση υπάρχουν μεγάλες συμπτώσεις και συναινέσεις. Ο βαθμός συμφωνίας είναι μεγαλύτερος από τον βαθμό διαφωνίας» ανέφερε, προσθέτοντας. «Καμιά φορά το πολιτικό σύστημα εντυπωσιασμένο από τον βαθμό συμφωνίας, οξύνει τον τόνο του δημοσίου διαλόγου για να φανούν οι διαφορές».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο που διαδραμάτισε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και αυτόν που διεκδικεί σήμερα στο πολιτικό σύστημα. «Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως ένα κόμμα πλειοψηφικό, κόμμα εξουσίας, με εντυπωσιακές εκλογικές επιδόσεις επί 35 χρόνια. Έχοντας στην κρίση σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος, είναι ένα τρίτο κόμμα, που καλείται να παίξει έναν ρόλο, τον οποίο θα πρέπει να επινοήσει» είπε και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να είναι ένα συμπλήρωμα, δεν μπορεί να είναι απλός εγγυητής, πρέπει να έχει μία μεγάλη στρατηγική ικανότητα».

Τα οφέλη μίας κυβέρνησης συνεργασίας

Υπάρχουν πολλοί που θέλουν μονοκομματική κυβέρνηση. Αλλά υπάρχουν ίσως περισσότεροι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας προσφέρει διαφάνεια, μεγαλύτερη νομιμοποίηση και συναινέσεις ώστε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Κληθείς να σχολιάσει πόσο εύκολο θα είναι συγκροτηθεί μία τέτοια κυβέρνηση, είπε: «Αν και το άθροισμα των εδρών που θα προκύψουν από την πρώτη αναμέτρηση δεν δίνει απόλυτη πλειοψηφία, είναι δύσκολο να αναζητήσεις συνεργασίας. Αν ωστόσο συγκροτείται απόλυτη πλειοψηφία είναι πιο εύκολο να προχωρήσεις».

Ο όρος Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Ερωτηθείς για τον όρο Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης, είπε: «Θεμιτοί είναι όλοι οι όροι που εναρμονίζονται με τους συσχετισμούς δυνάμεων και έχουν πιθανότητα να ευδοκιμήσουν. Αν ο συσχετισμός δεν το επιτρέπει, όλοι είναι αναγκασμένοι να συμβάλλουν στη διακυβέρνηση της χώρας».

Σημείωσε ακόμη πως «το ΠΑΣΟΚ σήκωσε δυσανάλογο βάρος και έχει υποστεί δυσανάλογες επιπτώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάστηκε από την κρίση και υποκαθιστά τη σχέση με μία εκλογική βάση που είχε μυηθεί σε λαϊκιστική οπτική της πολιτικής. Δικαιούται τώρα να πει “έχω συνεισφέρει πάρα πολλά. Ελάτε και εσείς που βγήκατε ακέραιοι από τη διαδικασία, να συνεισφέρετε στη διαδικασία».