Skip to main content

Ανεξάρτητες Αρχές: Αντιδράσεις για διάταξη του ΥΠΕΣ-«Καρφιά» από τη Σόφι ιν’τ Βελντ

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνες της ΑΔΑΕ»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δεν τέθηκε σε διαβούλευση, και η οποία συγκεκριμένα, στο άρθρο 43, προβλέπει πως τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών δύνανται να αντιμετωπίζουν ευθύνες «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εν λόγω διάταξη «φωτογραφίζει» τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια διαλεύκανσης  του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών.

Η επίμαχη διάταξη έχει ως εξής:

1. Τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση:

(α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια

(β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Την απόφαση σχολίασε η Ευρωβουλευτής του Renew και Εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ, με ανάρτησή της στο Τwitter.

«Οι νέοι κανόνες που διέπουν τα μέλη των ανεξάρτητων οργάνων φαίνεται να αποδυναμώνουν, όχι να ενισχύουν την ανεξαρτησία τους».

«Αντί για τέτοιες ελάχιστα συγκαλυμμένες απόπειρες περιορισμού της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνές της».