Skip to main content

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης- Θα ζητήσει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για την οικονομία

Επιδιώκει συντονισμό με τις χώρες του Νότου. Θα προτείνει συζητήσεις χωρίς στερεότυπα.

Συζητήσεις για τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέρχεται στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται  με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή η τόσο σημαντική συζήτηση να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Μάλιστα προσβλέπει στο να αρχίσει αυτή η συζήτηση, ενόψει και του προγραμματισμένου για την Παρασκευή Eurosummit, στο οποίο θα βρίσκεται και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Συντονισμός με τις χώρες του Νότου

Προς την κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Καμιά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – πολύ περισσότερο η Ελλάδα – δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

«Όχι» στους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τονίσει ότι οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Θα επισημάνει πως η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική. Θα προσθέσει ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων – γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.