Skip to main content

Ν. Δένδιας: Οι σεισμοί έδειξαν ότι οι λαοί είναι πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουν οι ηγεσίες τους

twitter.com/NikosDendias

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τον τουρκικό και τον συριακό λαό την ώρα της ανάγκης τους» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ομιλία του στη διπλωματική ακαδημία της Παραγουάης με θέμα «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στη γειτονιά της και πέραν αυτής: Σχέσεις με τη Λατινική Αμερική, το παράδειγμα της Παραγουάης».

Όπως σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ «οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία έδειξαν, από τις αντιδράσεις τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής κοινωνίας, ότι οι κοινωνίες και οι λαοί είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουν μερικές φορές οι ηγεσίες τους».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως η γειτονιά της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, καθώς «υπάρχει αυξανόμενη αστάθεια, που τροφοδοτείται κυρίως από αναθεωρητικές ατζέντες». «Αποσταθεροποιητικοί και επιθετικοί παράγοντες εξακολουθούν να στοχεύουν στην εφαρμογή αναθεωρητικών προγραμμάτων», ανέφερε προσθέτοντας πάντως πως «υπό την πίεση αυτή, η χώρα μου παραμένει ήρεμη αλλά σταθερή».

Τόνισε δε πως «στο συνολικό διεθνές σκηνικό, η ειρήνη, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ευημερία για όλους». Όπως ανέφερε, η Ελλάδα μοιράζεται μια μακρόχρονη, ειλικρινή και στενή φιλία με την Παραγουάη και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μια φιλία που βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινές αρχές.

Σημείωσε στη συνέχεια πως η επίσκεψή του είναι ευκαιρία «να συζητήσουμε και να προωθήσουμε τη μόνη σταθερή βάση των διεθνών υποθέσεων, που είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS». Υπενθύμισε δε πως η Παραγουάη αν και είναι μια χώρα που δεν έχει θάλασσα, έχει υπογράψει και επικυρώσει την UNCLOS.

Σε πολιτικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του υπεγράφη ένα Μνημόνιο Κατανόησης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων και συμφωνία για τη δημιουργία μιας σύνδεσης σε επίπεδο των Διπλωματικών Ακαδημιών. «Παρά αυτή την έλλειψη διμερών επισκέψεων μέχρι τώρα, οι χώρες μας βαδίζουν στενά μαζί, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Και οι δύο επιδιώκουμε να κερδίσουμε μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πριν τελειώσει αυτή η δεκαετία», σημείωσε.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι «στη συλλογική μας ευρωπαϊκή νοοτροπία, η Λατινική Αμερική θεωρείται ο φυσικός φίλος και σύμμαχος της Ευρώπης, διότι, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική απόσταση, υπάρχει μια αναμφισβήτητη πολιτιστική εγγύτητα».

«Μοιραζόμαστε πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς που δεν συγκρίνονται με καμία άλλη ήπειρο του κόσμου. Μια απτή απόδειξη αυτού ήταν η συνάντηση ΕΕ-CELAC στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Και βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η σχέση δεν έχει φτάσει ακόμη καθόλου στο πλήρες δυναμικό της. Έτσι, είμαστε πολύ πρόθυμοι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ