Skip to main content

ΚΥΣΕΑ: Τα εξοπλιστικά στο επίκεντρο – Ολοκληρώνεται η προμήθεια των συστημάτων SPIKE

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Η πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της τακτικής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά το πέρας της συνεδρίασης, στο πλαίσιο της αμυντικής θωράκισης της χώρας επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων SPIKE με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με Βρετανία

Υπ. Εθνικής Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε στο μεταξύ χθες την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Ουάλας. Μετά την επίσημη υποδοχή στο “Horse Guards Parade” ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Βρετανός ομόλογός του, μετέβησαν στο Πόρτσμουθ, όπου επί του Αντιτορπιλικού “HMS DIAMOND”, πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες των δύο υπουργών και υπεγράφη η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τις συνομιλίες υπογραμμίστηκε ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, της ελευθερίας, δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία υποστήριξης της Ουκρανίας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή προκειμένου αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας. καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και στη προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν, ως στρατηγικοί εταίροι και ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, την προσήλωσή τους στο σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα προκειμένου να γίνεται επισκόπηση της προόδου και διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

naftemporiki.gr