Skip to main content

Δημόσια στήριξη Βενιζέλου στον Ράμμο της ΑΔΑΕ για τη διερεύνηση των υποκλοπών

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

«Τι να κάνει, να αποκρύψει από τους προβλεπόμενους στον νόμο θεσμικούς συνομιλητές του ότι διαπίστωσε μια σειρά παραδόξων παρακολουθήσεων;» διερωτήθηκε.

Τους χειρισμούς του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος βάλλεται από την κυβέρνηση για τα στοιχεία που παρέσχε σχετικά με την κρατική παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και άλλων ανώτατων αξιωματικών, στήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να αποκρύψει πως διαπίστωσε παρακολουθήσεις.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στο πλαίσιο συνέντευξης για το αν «ενοχλήθηκε» από την επιβεβαίωση των έξι ονομάτων από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κ. Ράμμος δεν επιβεβαίωσε τίποτα, αλλά περιέγραψε ιδιότητες. Κάλεσε, μάλιστα, τον δημοσιογράφο να μην υιοθετεί «αυτά που λέγονται ατεκμηρίωτα δεξιά αριστερά για τον κύριο Ράμμο». «Τι να κάνει, να αποκρύψει από τους προβλεπόμενους στον νόμο θεσμικούς συνομιλητές του ότι διαπίστωσε μια σειρά παραδόξων παρακολουθήσεων;» διερωτήθηκε ρητορικά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ.

Νόμιμες, παράνομες, εσφαλμένες ή εκτός πλαισίου οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και το αφήγημα της κυβέρνησης για τη νομιμότητα ή μη της παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη, του κ. Φλώρου και των άλλων τεσσάρων επιτελών. «Αυτές οι παρακολουθήσεις που η κυβέρνηση απέδωσε σε “εκτός πλαισίου” δράση της  ΕΥΠ, είναι νόμιμες ή παράνομες τελικά; Είναι και αυτές “τυπικά επαρκείς” αλλά “εσφαλμένες”, όπως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και αυτό το σφάλμα διήρκησε δυο και πλέον χρόνια χωρίς να το εντοπίσει κανείς αρμόδιος για την εποπτεία;» τόνισε κ. Βενιζέλος και διερωτήθηκε ρητορικά για τη συνεκτικότητα του κυβερνητικού αφηγήματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε, όμως, κριτική και στον πρωθυπουργό, ο οποίος εγκάλεσε στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την ερώτηση που απηύθυνε στον κ. Ράμμο σχετικά με τα έξι πρόσωπα τα οποία παρακολουθούσε η ΕΥΠ. «Αντί να ρωτάει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Τσίπρα “πού βρήκες τα ονόματα;”, θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση αν όντως παρακολουθούνταν αυτοί οι άνθρωποι. Κι αν ως πρωθυπουργός θεωρεί ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, να εξηγήσει ποιος την έκανε, ποιος άκουσε τις μαγνητοταινίες, ποιος διάβασε τα δελτία και σε τι συμπέρασμα κατέληξε. Κι αν θεωρεί ότι αυτό καθιστά υπερήφανη την κυβέρνηση ή υπόλογη» συμπλήρωσε επικριτικά.

Πέντε πρώην υπουργοί/βουλευτές της ΝΔ κατά της συγκάλυψης των υποκλοπών

Εντωμεταξύ, πέντε πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ με κοινή δήλωσή τους καταλόγισαν στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «άρνηση λογοδοσίας» και «άρνηση ανάληψης της αντικειμενικής και μη μεταβιβάσιμης ευθύνης του ως πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ». Οι υπογράφοντες πρώην υπουργοί Άρης Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, η Κρινιώ Κανελλοπούλου (πρώην βουλευτής και πρώην προέδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής) και ο Νίκος Σταυρογιάννης (πρώην βουλευτής και δήμαρχος Λαμίας) κατήγγειλαν επίσης ότι αυτή η διπλή άρνηση παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα και  πλήττει τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ζήτησαν δε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών «για την άμεση και πλήρη ενημέρωση τους από τον πρωθυπουργό», καθώς και «την ταχύτατη διαλεύκανση όλων των παραμέτρων που συνιστούν το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη». «Οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι μας έχουμε χρέος να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια ή απόπειρα συγκάλυψης των υποκλοπών. Γιατί η προστασία της φιλελεύθερης Δημοκρατίας ως Πολιτεύματος και η ομαλή λειτουργία της είναι καθήκον όλων που απορρέει από το Σύνταγμα. Αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό καθήκον. Γι’ αυτό η σιωπή είναι συνενοχή. Συνιστά θέση υποταγής. Και όπως λέγει και ο J.J. Rousseau “Δεν υπάρχει υποταγή πιο απόλυτη από εκείνη που κρατά την επίφαση της ελευθερίας”» κατέληξαν τα πέντε πρώην στελέχη της ΝΔ.