Skip to main content

Καταρίνα Μπάρλεϊ: Η Καϊλή ήταν πάντα το περίεργο «πουλί» των Σοσιαλδημοκρατών

REUTERS/Michele Tantussi

«Υπήρχαν πολύ σκληρές διαφωνίες μεταξύ μας. Σε πολλά σημεία είχε τελείως διαφορετική γραμμή από εμένα», δηλώνει η σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Εύα Καϊλή ότι ήταν πάντα το περίεργο ‘πουλί’ της Σοσιαλδημοκρατικής παράταξης», λέει η σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του  Ευρωκοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ, σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

«Είχε επιδείξει μια ακατανόητη για εμάς συμπεριφορά ψήφου. Για παράδειγμα, στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, τάχθηκε στο πλευρό της συντηρητικής κυβέρνησης και όχι του αρχηγού του κόμματός της, ο οποίος ήταν και ο ίδιος θύμα αυτής της υπόθεσης. Αλλά ούτε εγώ ούτε κάποιος άλλος τη φανταζόμασταν να κάθεται σε σακιά γεμάτα χρήματα στο σπίτι της», υποστηρίζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του SPD.

Ερωτηθείσα πόσο καλά γνώριζε την Εύα Καϊλή προσωπικά, μιας και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι στο Ευρωκοινοβούλιο, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, τονίζει: «Επειδή ήταν και αντιπρόεδρος της ευρωβουλής, είχαμε πολλά να κάνουμε μεταξύ μας και ασχοληθήκαμε με παρόμοια πράγματα. Υπήρχαν πολύ σκληρές διαφωνίες μεταξύ μας. Σε πολλά σημεία είχε τελείως διαφορετική γραμμή από εμένα. Για παράδειγμα, όταν ψήφισε την υποψήφια των Συντηρητικών για Γενικό Γραμματέα της ευρωβουλής, αν και είχα εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τη διαδικασία. Εκεί συγκρουστήκαμε σκληρά».

Η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει ότι η Καϊλή «δεν έκρυψε τις σχέσεις της με το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες. Τις δημοσιοποίησε μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…Αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι υπηρεσία επιβολής του νόμου. Έχουμε μια Συμβουλευτική Επιτροπή με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή πιθανές παραβιάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας μας. Στην περίπτωση του Καϊλή, ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι οι κανόνες διαφάνειας. Επομένως, είναι σωστό ότι η εισαγγελία έχει αναλάβει την υπόθεση.

Αναφορικά με τη δράση των λόμπι, η Καταρίνα Μπάρλεϊ τονίζει ότι «οπουδήποτε και αν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, οι λομπίστες δεν απέχουν πολύ. Οι πολίτες λένε μερικές φορές: Απαγορεύστε τα λόμπι. Εμείς όμως φτιάχνουμε νόμους. Στη συνέχεια, πρέπει επίσης να μιλήσουμε με τους ανθρώπους, τις εταιρείες ή τις ενώσεις που επηρεάζονται από αυτούς τους νόμους. Αλλά αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να υπάρχει μεγάλη διαφάνεια. Οι κανόνες μας για τη διαφάνεια ισχύουν για εταιρείες και ενώσεις. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εταιρείες που κάνουν λόμπι υποχρεούνται να συμπεριληφθούν στο μητρώο διαφάνειας…Αλλά όπως είπα: Οι αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας δεν θα άλλαζαν τίποτα στην υπόθεση Καϊλή. Αυτό είναι πραγματικά ακραίο».

Η Καταρίνα Μπάρλεϊ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του μητρώου διαφάνειας για τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. «Το μάθημα που πρέπει να αντληθεί από αυτή την υπόθεση είναι: Εάν τα πράγματα σας φαίνονται επανειλημμένα περίεργα, πρέπει να τα διερευνήσουμε καλύτερα από πριν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr