Skip to main content

Κάλπες με «άρωμα» οικονομίας: Προ των πυλών η μάχη του προϋπολογισμού

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Η αναφορά του πρωθυπουργού πως «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές» επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο την συζήτηση για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης.

Σε προεκλογικούς… ρυθμούς κινούνται πλέον οι πολιτικοί μονομάχοι, καθώς οι κάλπες έρχονται όλο και πιο κοντά και το σκληρό ροκ επικρατεί στην πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως η οικονομία σε μεγάλο  βαθμό είναι αυτή που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών και στο καυτό αυτό θέμα καλούνται τα κόμματα να ξεδιπλώσουν τις θέσεις τους.

Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  πως «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές» επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο την συζήτηση για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως «αφού ο κ. Μητσοτάκης «μυρίζει» εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία».

Τα κόμματα ετοιμάζονται για ένα «καυτό» πενθήμερο από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός. Παράλληλα κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ήδη βάλει τα διλήμματα της κάλπης, ενώ σε εξέλιξη είναι ένας κύκλος περιοδειών των πολιτικών αρχηγών.

Στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση μιλά για «εξωγενή κρίση» και επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα αναφορικά με την επόμενη ημέρα. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «το μήνυμα που εκπέμπει συνολικά η οικονομική μας πολιτική είναι ένα μήνυμα σιγουριάς και ρεαλισμού, αλλά κι ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας» .

Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων, που θα υλοποιηθεί σταδιακά όπως για παράδειγμα η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ σε 2.3 εκατομμύρια πολίτες,  η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η αύξηση των συντάξεων κατά 7.75%. Παράλληλα υπάρχει και ένα απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης (π.χ. κάποια μορφή food pass, μέτρα για τα δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών).

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών και στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στο  καλάθι του νοικοκυριού, σημειώνοντας «ξέρω, όμως, ότι αυτή η πρωτοβουλία, χωρίς να είναι πανάκεια, συνδυαστικά με άλλα μέτρα στήριξης, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους».

Την ίδια στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν  την κυβέρνηση πως αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών αλλά και για την ενίσχυση του εισοδήματος.  Όσον αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού γίνεται λόγος  για «ένα τεράστιο επικοινωνιακό φιάσκο», ενώ αυτό που τονίζεται είναι  ότι η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στην ενεργειακή ακρίβεια.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την αντιμετωπίζουμε με έκτακτα μέτρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα,  η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ κ.α.

Από την Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και για «μια πρωτοφανή  αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους». Και σημειώνεται πως πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ  ταυτόχρονα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη λήψη μέτρων για την στήριξη των δανειοληπτών.

Σε υψηλούς τόνους  κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για κρίση που βαθαίνει και για την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες πρωτοβουλίες μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα σημείωσε πως «καταθέσαμε τροπολογία προκειμένου να προστατεύσουμε εκ νέου την πρώτη κατοικία», ενώ τόνισε  πως « υπάρχουν και τα χρέη προς το δημόσιο. Γι’ αυτό προτείνουμε 120 δόσεις για τα χρέη στον ΕΦΚΑ και την εφορία».

Σύγκρουση και για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει ξεσπάσει αναφορικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «κουβέντες «του αέρα» περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με ένα νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται διότι ακόμα μια φορά παραπλανούν την ελληνική κοινή γνώμη και δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες είναι παντελώς ανυπόστατες». Παράλληλα υπογράμμισε πως «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του ταμείου».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέρριψε τη διακομματική επιτροπή για τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τώρα ζητάει και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Σχοινά, να μην τεθεί θέμα ανακατεύθυνσης των πόρων του». Και θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν  οι συμφωνίες που έχουν κάνει για το Ταμείο Ανάκαμψης;