Skip to main content

Βουλή: Οι τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών των κομμάτων για τον προϋπολογισμό

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Για φοροελαφρύνσεις κάνει λόγο η κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση προειδοποιεί για «φτωχοποίηση» της κοινωνίας.

«Οι πολιτικές στήριξης της κοινωνίας συνεχίζονται και το επόμενο έτος με σημαντικές φοροελαφρύνσεις και μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στη συζήτηση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2023, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Στον αντίποδα, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι η «φτωχοποίηση» θα συνεχιστεί, αφού ούτε οι έμμεσοι φόροι μειώνονται ούτε οι αναγκαίες παρεμβάσεις γίνονται για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας.

«Πρόκειται για μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στο διεθνές κύμα ακρίβειας και τις υψηλές πληθωριστικές τάσεις», είπε η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου και επισήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2023 έχουν ενσωματωθεί όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μεταξύ αυτών, όπως επισήμανε, περιλαμβάνονται «η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο δημόσιο και στους συνταξιούχους. Η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, καθώς και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού». Σημαντικές, είπε η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, είναι και οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, όπως «η αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 για μεγάλο μέρος των συνταξιούχων. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο του 2023, η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, η διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ στην περίπτωση συγκατοίκησης, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες». Πέραν αυτών, ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, προβλέπεται και ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποθεματικό, για να καλυφθούν ενδεχόμενες επιπλέον δαπάνες, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

«Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ και χαμηλότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, φτάνει έως και 40%», ανέφερε η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και προσέθεσε ότι το 71% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έχει περιορίσει τις δαπάνες για τα στοιχειώδη βασικά είδη και αγαθά διατροφής. «Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το “καλάθι του εμπαιγμού”, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα στην πραγματικότητα, συνιστούν εμπαιγμό για τους πολίτες, για την κοινωνική πλειοψηφία, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε η εικόνα είναι δεδομένη και τραγική. «Ο μισθός πλέον δεν βγαίνει πέραν του δεκαπενθημέρου. Η προεκλογική εξαγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού ξανά τον Μάιο ήδη έχει εξανεμισθεί, όπως επίσης είχε εξανεμισθεί και η διπλή, περιορισμένη αύξηση που συντελέστηκε την τρέχουσα χρονιά», είπε η βουλευτής. Αλλά και για την απασχόληση, η βουλευτής επισήμανε πως τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν ότι τον Οκτώβριο χάθηκαν 116.000 θέσεις εργασίας. «Τους τελευταίους μήνες ακόμη και τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μειώνεται ο ρυθμός συρρίκνωσης του ποσοστού ανεργίας ακόμη και την περίοδο που είχαμε την τουριστική περίοδο. Λιγότερες προσλήψεις, περισσότερες απολύσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που, δυστυχώς, προμηνύει ακόμη πιο δυσμενή αποτελέσματα στην απασχόληση τους επόμενους μήνες. Είναι σαφές ότι αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης οφείλονται στα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων από κοινού με την επιβράδυνση της πραγματικής ζήτησης», είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Η βουλευτής σχολίασε και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις συντάξεις. «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει επανειλημμένως για την αύξηση που θα έρθει στις συντάξεις με το νέο έτος. Αυτό, βέβαια, που παραλείπει και ο κ. Μητσοτάκης να πει και οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι ότι αυτή η αύξηση δεν είναι μια αύξηση που αποφασίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οφείλεται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Υπάρχουν σοβαρές χρόνιες στρεβλώσεις σε κρίσιμους κλάδους της εγχώριας αγοράς λόγω της ολιγοπωλιακής διάρθρωσής τους. Στρεβλώσεις που επιτείνουν και τροφοδοτούν την αύξηση του πληθωρισμού. Στρεβλώσεις που δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές καμπάνιες τύπου καλάθια και καρότσια του νοικοκυριού», είπε ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει την απαραίτητη βούληση να τις «τιθασεύσει» και εμμένει στο γνωστό μοτίβο «φορολογικής αφαίμαξης» που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση. «Αποκορύφωμα της εμμονής της κυβέρνησης σε βαθιά άδικες οικονομικές επιλογές που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, είναι οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ, με αποτέλεσμα το 2022 οι πολίτες να κληθούν να καταβάλουν πέρα των 5 δισεκατομμυρίων έμμεσους φόρους, ενώ το 2023 θα πληρώσουν ακόμα ένα δισεκατομμύριο», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στις τιμές στην ενέργεια, ο βουλευτής είπε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, από ιδεολογική εμμονή, δεν υιοθετεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το πλαφόν στη λιανική, γιατί δυστυχώς χαϊδεύει τα μεγάλα συμφέροντα. Με το κυβερνητικό μοντέλο των ενεργειακών επιδοτήσεων δεν κερδοσκοπούν μόνο οι παραγωγοί αλλά και οι πάροχοι».

«Όλα τα νομοθετήματα της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο χειροτέρεψαν την κατάσταση, αλλά κατόρθωσαν να χτυπήσουν, όλα αυτά τα 3,5 χρόνια, βάναυσα τους ήδη ασθενέστερους και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», είπε η ειδική εισηγήτρια, ανεξάρτητη βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα. «Δυστυχώς, η παγκόσμια κρίση ήρθε να προστεθεί στην εγχώρια κρίση της Ελλάδας. Η αύξηση των τιμών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ήρθε να συναντήσει την ακρίβεια της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και οι συμπολίτες μας δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο την κρίση της ακρίβειας, όπως πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν οι συμπολίτες μας στη χώρα», είπε η βουλευτής. «Βλέπουμε την ολιγαρχία, με συμπαραστάτη την Νέα Δημοκρατία, να σωρεύει ανεξέλεγκτα υπερκέρδη να συνεχίζει να κερδοσκοπεί, σε βάρος ασθενέστερων ασθενέστατων συμπολιτών μας, που είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι αγωνίζονται να βγάλουν, όχι τον μήνα αλλά την κάθε μέρα», είπε η κυρία Μπακαδήμα. Η ανεξάρτητη βουλευτής αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ, που φανερώνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία νοικοκυριών με εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, έχουν χάσει έως και 40% της αγοραστικής τους δύναμης. «Αν σας ενδιέφερε να στηρίξετε τους πολίτες», είπε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, «θα είχατε παρέμβει ρυθμιστικά στην αγορά ενέργειας, θέτοντας πραγματικό πλαφόν στις τιμές, μιας και η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, όχι μόνο δεν βελτίωσε τα πράγματα, αλλά αύξησε σε περιπτώσεις το τελικό κόστος. Θα είχατε πατάξει την αισχροκέρδεια και θα προσπαθούσατε να αντιμετωπίσετε τις αιτίες και όχι τα αποτελέσματα του προβλήματος. Θα είχατε επιχειρήσει καταργώντας τους έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, να ελέγξετε το κόστος που έρχεται να χτυπήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

«Ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι ο πρώτος που καταρτίζεται εκτός μνημονίων και εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλειος Υψηλάντης που υπογράμμισε ότι τη χρονιά που πέρασε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επιτυχία εξωγενείς απειλές, όπως η πανδημία, τα προβλήματα με την Τουρκία, η ενεργειακή κρίση. «Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είχαν στόχο την κάλυψη σημαντικού μέρους των αυξήσεων των τιμών στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την απορρόφηση σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων των καυσίμων κίνησης, την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, για τη θέρμανση των κατοικιών τους, τη στήριξη μέσω οικονομικής ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, χαμηλοσυνταξιούχων, ΑμεΑ, ανασφάλιστων υπερηλίκων κ.λπ., προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις», είπε ο κ. Υψηλάντης. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα «με ενισχυμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις» και η αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε εμφατικά στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, από τον Μάιο του 2023, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα σημαντικά κίνητρα για την επέκταση πλήρους απασχόλησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές και το συνολικό πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης με επίκεντρο τη νέα γενιά.