Skip to main content

Με το εμβόλιο του ανασχηματισμού στην επόμενη μέρα η κυβέρνηση

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σε ένα «restart» της κυβέρνησης, με ανασχηματισμό, είναι έτοιμος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Δεδομένο είναι πως η νέα χρονιά έχει σημαντικές προκλήσεις τόσο σε υγειονομικό επίπεδο (ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί) όσο και σε οικονομικό (ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι).

Κεντρικός στόχος των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων είναι να ενισχυθεί το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης και παράλληλα να «τρέξει» το σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η προσέλκυση επενδύσεων παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν και σε παρεμβάσεις που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή σελίδας στην οικονομίας στη μετά Covid εποχή, όπως η περαιτέρω μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Άλλωστε το 2021 ξεκίνησε με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζόμενων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ θα υπάρξουν και περαιτέρω κινήσεις (για παράδειγμα φέτος θα ανοίξει η συζήτηση για εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση).

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι μεγαλύτερης έκτασης από τις «μίνι» παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στις 12:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. 

«Γαλάζια» στελέχη
Το βάρος πέφτει κυρίως στα παραγωγικά υπουργεία, ενώ σημαντικές αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών. Όσοι εξωκοινοβουλευτικοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα θα αντικατασταθούν, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν κυρίως νεότερα στελέχη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει κυρίως στην αξιοποίηση βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία και δευτερευόντως σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Οι αμετακίνητοι
Τις τελευταίες ημέρες έχουν «φουντώσει» οι συζητήσεις για τους αμετακίνητους υπουργούς αλλά και για τα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν την καρέκλα τους να τρίζει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες -μεταξύ άλλων- δεν αναμένονται μετακινήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα δεν αναμένονται εκπλήξεις στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν μετακινήσεις σε άλλο «πόστο» υπουργών (για παράδειγμα, για τον Μάκη Βορίδη υπήρξαν πληροφορίες για παραγωγικό υπουργείο). Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου έχει σαφή εικόνα για τις «επιδόσεις» των γαλάζιων βουλευτών, ώστε να υπάρξουν νέες αφίξεις στο κυβερνητικό σχήμα. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα θετικό «αποτύπωμα» έχει αφήσει στη Βουλή ο Χρήστος Ταραντίλης που παίζει δυνατά για είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης στα ονόματα που ακούγονται μεταξύ άλλων είναι του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη και των βουλευτών Σπήλιου Λιβανού, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Γιώργου Στήλιου κ.ά.

Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις με αξιοποίηση ενός ή δύο γνωστών ονομάτων, που σε αυτή τη φάση δεν είναι στη Βουλή. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε κάθε ανασχηματισμό υπάρχουν και οι… καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. Χθες για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα δέχθηκε ερώτηση ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός όταν εκείνος κρίνει σκόπιμο. Επομένως, ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα».