Skip to main content

Η Άγκυρα δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Καταδικάζουν Ε.Ε., Αίγυπτος

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]  

Νέες φωτιές ανάβει η Άγκυρα που «αναθερμαίνει» το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο και επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Χθες Τούρκοι υπουργοί που βρέθηκαν στην Τρίπολη, όπου υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Μνημόνιο που πάντως ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε «παράνομο», ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από υπουργούς της χώρας. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή «τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται πως η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ab initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, ορίζεται με τη μέση γραμμή. Και επισημαίνεται ότι το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται. Παράνομη ενέργεια Το σαφές μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι πως οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητάς της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση από την ελληνική πλευρά των εταίρων και των συμμάχων για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και αμφότερες οι πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός μεταβαίνει την Κυριακή στο Κάιρο για περαιτέρω συζητήσεις. Να σημειωθεί πως χθες ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ είχε επίσης συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ.

Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πήρε μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ στο οποίο έθεσε τις «επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη». Ο ΣΥΡΙΖΑ Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνεται πως «η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης στον ενεργειακό τομέα στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019 αποτελεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας». Προσθέτει επίσης πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια, ακόμη, σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου».

Τα βλέμματα στην Πράγα 

Τα φώτα στρέφονται στην Πράγα, όπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η άτυπη σύνοδος των 27 ηγετών της Ε.Ε. Τις ίδιες ημέρες στην τσεχική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου θα δώσει το «παρών» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ενημερώσει τους εταίρους για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «αν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά». Από την Αθήνα επισημαίνεται πως είναι γνωστές οι «κόκκινες γραμμές» της χώρας, ενώ δεν έχει γίνει κάποιο βήμα από την τουρκική πλευρά για να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας.