Skip to main content

Φλοράνς Παρλί: Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται το ίδιο όραμα για την άμυνα στην Ευρώπη

Πλεονέκτημα για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης άμυνας στην Ευρώπη χαρακτήρισε την στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, στη διάρκεια επίσκεψής που πραγματοποίησε από κοινού με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στα ναυπηγεία του ομίλου Naval Group, στη Λωριάν της Γαλλίας, όπου θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες Belharra, τις οποίες θα προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Η σημερινή μας επίσκεψή μας στη Naval Group ήταν κάτι το προφανές: πρώτα απ’ όλα, ήθελα να σας συγχαρώ για την έναρξη κατασκευής της πρώτης φρεγάτας άμυνας και παρέμβασης. Γνωρίζω πως πολλές και πολλοί από εσάς δουλέψατε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» ανέφερε σε ομιλία της η κ. Παρλί. Όπως είπε, «η φρεγάτα άμυνας και παρέμβασης περιέχει σωρευμένη όλη την αριστεία της γαλλικής βιομηχανίας» και «θα είναι ένα πολεμικό σκάφος αιχμής, ειδικότερα στον ψηφιακό τομέα, εξοπλισμένο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις του αύριο».

«Τις επόμενες εβδομάδες, θα υπογραφεί το συμβόλαιο απόκτησης τριών φρεγατών από την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη της Ελλάδας μας τιμά» τόνισε η Γαλλίδα υπουργός, σημειώνοντας πως χάρη σε αυτή την παραγγελία, εξασφαλίζονται 2.200 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε ορίζοντα πενταετίας. «Ήταν λοιπόν προφανής επιλογή να καλέσω στη Λωριάν τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Εδώ, σε αυτό το ναυπηγείο, θα χτιστεί σύντομα ένα μέρος της ελληνικής ασφάλειας, καθώς και της ευρωπαϊκής άμυνας, όπως ήδη συμβαίνει με τα σκάφη του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού» ανέφερε.

Η κ. Παρλί υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι φίλη χώρα και σύμμαχος της Γαλλίας. «Αυτό που μας ενώνει, πέρα από την κοινή ιστορία δύο αιώνων, είναι ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την Ευρώπη της άμυνας. Είχαμε άλλωστε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς επί του θέματος τις δύο τελευταίες ήμερες στη Βρέστη, στη σύνοδο των Υπουργών άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε. Παρατήρησε ακόμη πως «για την Ελλάδα, η βούληση οικοδόμησης της Ευρώπης του μέλλοντος δεν είναι απλώς σχήμα λόγου: είναι μια πραγματικότητα που μεταφράζεται σε πράξεις, όπως η απόκτηση των 18 γαλλικών Rafale το 2021, και προσφάτως η παραγγελία 3 φρεγατών άμυνας και παρέμβασης καθώς και 6 ακόμη Rafale».

«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου. Αγαπητέ Νίκο, χαίρομαι ιδιαιτέρως για τον ερχομό σου στη Γαλλία, λιγότερο από ένα μήνα μετά τη συμβολική αυτή ημερομηνία, με αφορμή την έναρξη σε υπουργικό επίπεδο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Είχες την ευκαιρία να δεις τη Βρετάνη, μια πανέμορφη περιοχή, μια περιοχή που αντλεί τη δύναμή της από τον ωκεανό, κάτι που φέρνει στη σκέψη μας θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη που βρίσκονται παράλληλα στον πυρήνα της εταιρικής μας σχέσης. Αναφέρομαι ειδικότερα στην ασφάλεια στη θάλασσα, που συμπεριλαμβάνεται, μαζί με το διάστημα, τον κυβερνοχώρο και το θαλάσσιο βυθό, στους χώρους που αποτελούν, ολοένα και περισσότερο, αντικείμενο στρατηγικού ανταγωνισμού» σημείωσε. 

Παρατήρησε ακόμη πως για τη Γαλλία, για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη, οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι πολυάριθμες. «Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ασφάλειας για να εξασφαλίσει την ελευθερία της. Έχει τα μέσα για να το επιτύχει, καθώς αποτελεί ναυτική δύναμη, με ισχυρό πλεονέκτημα την εμπειρία των Εθνών που την απαρτίζουν. Φυσικά αναφέρομαι πρωταρχικά στην Ελλάδα που διαθέτει ναυτική παράδοση χιλιετιών» τόνισε.

Επισήμανε επίσης πως «η θαλάσσια ασφάλεια περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής πυξίδας, της λευκής βίβλου της ΕΕ που θα πρέπει να υιοθετήσουμε τους επόμενους μήνες» και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Παρίσι θα μεριμνήσει για τη γρήγορη έναρξη της επικαιροποίησης της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, που είχε υιοθετηθεί το 2014.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία ναυσιπλοΐας στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης, στη Μεσόγειο θάλασσα. Απαιτείται επομένως μια σταθερή στρατιωτική παρουσία, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούμε συχνά με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις» σημείωσε. Υπογράμμισε επιπλέον πως η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας βοηθά στον διάλογο και στην επίτευξη της περιφερειακής σταθερότητας στη Μεσόγειο, που αποτελεί κεντρικό χώρο για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και σήμερα δοκιμάζεται από αυξανόμενες εντάσεις.

«Χάρη σε αυτή την εταιρική σχέση, θεμελιώνουμε την ευθύνη των Ευρωπαίων για έμπρακτη αλληλεγγύη. Διατυπώνουμε την επιθυμία μας για μια Ευρώπη ελεύθερη, εν λόγω και έργω. Μια Ευρώπη ελεύθερη να προστατεύει τους πολίτες της, να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και να δρα συλλογικά στο πεδίο. Λέμε πως η άμυνα ξεκινά στην ανοικτή θάλασσα, επομένως θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τη Lorient για να γιορτάσουμε την ελληνογαλλική στρατηγική εταιρική σχέση» κατέληξε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.