Skip to main content

«Μετωπική» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία και οικονομία

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Κόκκινο έχει χτυπήσει το πολιτικό… θερμόμετρο, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συγκρούονται μετωπικά  για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Η εμφάνιση μιας ακόμα μετάλλαξης- της Όμικρον-  δημιουργεί ένα ρευστό σκηνικό και αναζωπυρώνει τη συζήτηση για νέα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Ωστόσο οι εξελίξεις στο φλέγον θέμα της πανδημίας είναι δεδομένο πως επηρεάζουν και την οικονομία και μάλιστα σε μια  κρίσιμη συγκυρία. Υπενθυμίζεται πως το  προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένα ευρωπαϊκό ράλι αυξήσεων στην ενέργεια,  που οδήγησε  σε ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.

Στο «μέτωπο» της πανδημίας η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα πως δεν πρόκειται να αλλάξει η κεντρική στρατηγική και αν χρειαστεί θα υπάρξουν σημειακές μόνο παρεμβάσεις. Επομένως το lockdown δεν είναι στο σχεδιασμό και εφόσον χρειαστεί να γίνουν πρόσθετες κινήσεις αυτές θα είναι εστιασμένες στους ανεμβολίαστους, με τον κλοιό να σφίγγει ακόμα περισσότερο.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο  μια πρώτη αποτίμηση για τα αποτέλεσμα των μέτρων, που έχουν ήδη ληφθεί. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για την επιτάχυνση του ρυθμού  των εμβολιασμών, με περισσότερους από επτά εκατομμύρια πολίτες να έχουν κάνει την πρώτη δόση (και πάνω από 1,1 εκατομμύριο να έχει κάνει την αναμνηστική δόση). 

Την ίδια στιγμή «μέτρα  τώρα, για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Μάλιστα για το θέμα της πανδημίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα συναντήσεις με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο  του Κινήματος Αλλαγής Κώστα Σκανδαλίδη, τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη. 

Οι χειρισμοί που γίνονται στο θέμα του κορωνοϊού οδηγούν πάντως σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον  Αλέξη Τσίπρα πως φέρεται «σαν να είμαστε σε προεκλογική περίοδο». Προσέθεσε  πως «μέχρι  τώρα εμφανίζει ως ζητούμενα όσα ήδη έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση ή αναλώνεται σε ανεδαφικά, γενικόλογα και ανεφάρμοστα ευχολόγια».

Από την άλλη πλευρά  η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο θέμα των εμβολιασμών και προχωρά με ψηφοθηρικά κριτήρια. Παράλληλα εξαπολύει πυρά στον πρωθυπουργό πως δεν παίρνει μέτρα για την ουσιαστική στήριξη του συστήματος υγείας. 

Πολιτική «μονομαχία» και για την οικονομία

Μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομία  θέλει να στείλει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «άλμα» ανάπτυξης. Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στήριξης, που αφορούν περίπου ένα εκατομμύριo  άτομα (συνταξιούχους, υγειονομικούς και  άτομα με αναπηρία). Παράλληλα ανάλογα με την έκταση των ανατιμήσεων ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες κινήσεις για τη  στήριξη του «καλαθιού» της νοικοκυράς. 

Μια σαφή εικόνα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα δοθεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος  ψηφίζεται από την Ολομέλεια στις 18 του μήνα. Παράλληλα έχει ήδη ανακοινωθεί διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 και παράταση τόσο των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών όσο και του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης (για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Για τη «διπλή πανδημία» του κορωνοιού και της ακρίβειας μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση  ότι «αναμασά οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν σε πτώχευση», αντί να συμμετέχει στην παγκόσμια συζήτηση για μια νέα οικονομική πολιτική. 

Οσον αφορά στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «η διαφορά δεν είναι μονάχα ότι το 2016, το ’17 και το ’18 εμείς δίναμε τριπλάσιο κοινωνικό μέρισμα από αυτό που δίνει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τότε μας έλεγε ότι εμείς δίνουμε ψίχουλα ενώ τώρα πανηγυρίζει. Η διαφορά είναι ότι τότε εμείς δίναμε κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης δίνει κοινωνικό μέρισμα από δανεικά, διότι το έλλειμμα είναι στο 7%. Και αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά»