Το αίτημα της Τουρκίας για δικαστική συνδρομή δεν πρέπει να ικανοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές τονίζει η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., Βασιλική Θάνου, σε δήλωση-παρέμβασή της για την υπόθεση της μήνυσης του Ταγίπ Ερντογάν κατά στελεχών της ελληνικής εφημερίδας «Δημοκρατία».
Όπως εξηγεί, «το μηνυόμενο αδίκημα της εξύβρισης του τούρκου Προέδρου, το οποίο σύμφωνα με τη μήνυση τελέστηκε στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες-δημοσιογράφους της εφημερίδας “Δημοκρατία”, είναι πολιτικό αδίκημα, διότι αφορά πολιτικό πρόσωπο και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια δημοσιογραφικού σχολιασμό των πολιτικών ενεργειών του εν λόγω προσώπου».
Η κ. Θάνου επισημαίνει πως «σύμφωνα με τη σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, το αίτημα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους ή για πολιτικά αδικήματα. Επίσης, το αίτημα δεν ικανοποιείται όταν θίγεται η κυριαρχία ή τα συμφέροντα της χώρας προς την οποία απευθύνεται, όπως προφανώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, αφού στην αποσταλείσα μήνυση αναγράφεται ότι η μηνυόμενη πράξη “έχει στόχο τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σταθερά ο πρόεδρός μας στην ανατολική Μεσόγειο και στη θάλασσα το νησιών”! Εννοώντας προφανώς, το Αιγαίο».
Υπενθυμίζεται πως η μήνυση Ερντογάν στρέφεται κατά του διευθυντή της εφημερίδας Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου της Μανώλη Κοττάκη, του οποίου το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή για το «εκδικητικό ξέσπασμα», κατά τη «Δημοκρατία», του Τούρκου προέδρου, και των δύο διευθυντών σύνταξης Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.
Αφορμή στάθηκε το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git», που εξέφρασε, σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», την αγανάκτηση της πλειονότητας των Ελλήνων για μία σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν, όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του «Oruc Reis».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος διώκει τη «Δημοκρατία» και θέλει να καταδικάσει τέσσερα στελέχη της σε φυλάκιση στην Τουρκία, που μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια.