Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Η Ελλάδα, στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη (ECDC), η Ελλάδα, με εξαίρεση περιοχές στα βόρεια, ήταν, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο «πράσινο», είχε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, είπε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επισήμανε πως οι χθεσινοί πρώτοι εμβολιασμοί, της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεου ως εκπροσώπου της Εκκλησίας, δίνουν το παράδειγμα σε όλους μας κι αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Όπως τόνισε, το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να τελειώνουμε οριστικά με την περιπέτεια του κορωνοϊού, ώστε να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των ζωών μας στα χέρια μας, να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από χθες η χώρα παίζει παράλληλα άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για ανάσχεση της πανδημίας, είναι όμως και στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού. Ξέρουμε ότι μια επιδείνωση είναι πολύ εύκολη σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση εν όψει Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, να τηρούμε πιστά τα μέτρα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως συμπλήρωσε, η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
Όπως υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία, επανέλαβε.
Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως τους πρώτους μήνες «έχουμε ζήτημα υψηλότερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά» εμβολίων. Πάντως, όπως είπε, έως τέλος Ιανουαρίου αναμένονται στην Ελλάδα άλλες 429.000 δόσεις εμβολίων από τη Pfizer, ενώ στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί και αυτό της Moderna. Όπως συμπλήρωσε, υπάρχει το σχέδιο με τις παραδόσεις και τα συμβόλαια προαγοράς με τις εταιρείες και μέχρι τον Ιούνιο προβλέπεται η Ελλάδα να έχει πάρει 25 εκατ. δόσεις κι ακόμα περισσότερες μέχρι τέλος του έτους. Μέχρι τότε, «σκοπός είναι τον Ιανουάριο να τεσταριστεί σιγά-σιγά το σύστημα με το εμβόλιο της Pfizer και ελπίζουμε γρήγορα να υπάρξουν εγκρίσεις και για τα εμβόλια των άλλων εταιρειών, ώστε από τον Φεβρουάριο να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, κάτι που εξαρτάται από την ΕΕ, τα συμβόλαια προαγοράς και τη δυνατότητα παραγωγής των εταιρειών. Ό,τι ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ισχύει και για την Ελλάδα» ανέφερε.
Για τα σχολεία, απάντησε πως εντός αυτής της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, με την επιτροπή ειδικών, ώστε να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Επανέλαβε δε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.
Για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο επισήμανε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε το επίπεδο κρουσμάτων και διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών την επόμενη εβδομάδα «και τότε θα πάρουμε αποφάσεις». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για να έχουμε μείωση του ιϊκού φορτίου. Για τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτοχρονιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν. «Οι πρώτες εικόνες τα Χριστούγεννα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τις συνέπειες θα τις δούμε μετά από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Θα πάμε με αυτά και θα κάνουμε συνολική αξιολόγηση… Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» για τις γιορτές, είπε ο κ. Πέτσας.