Skip to main content

Ν.Δ.: Ταπεινωτική η επιστολή Τσακαλώτου

«Ταπεινωτική» αλλά και «ορισμό της υποτέλειας και του εξευτελισμού» χαρακτηρίζουν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο ​«Τσίπρας – Τσακαλώτος: Συγγνώμη δεν θα το ξανακάνουμε».

Οι κύκλοι της Ν.Δ. σημειώνουν ότι πρόκειται για επιστολή «μετάνοιας και υποτέλειας, ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες και τη χώρα», αλλά και για επιστολή «επιβεβαίωσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών».

«Δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και την πατρίδα», τονίζουν οι ίδιοι κύκλι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η Ν.Δ. καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών ότι «σύρθηκε με τρεις μέρες καθυστέρηση και υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, να δώσει στη δημοσιότητα την περιβόητη επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». 

«Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον γιατί δεν την έδινε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. ​Πρόκειται για μια ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα», αναφέρει η Ν.Δ. 

​Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας»:

  1. «Ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Απολογούνται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών, γιατί δεν έκαναν ξεκάθαρο στους πολίτες και στους δανειστές ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη. Δεσμεύονται, μάλιστα, ότι ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον. Και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία της φύσης του βοηθήματος, θα συνεχίσουν, δημόσια, να τονίζουν ότι ήταν εφάπαξ. Έχουν απωλέσει κάθε αξιοπιστία ώστε δεν αρκεί πλέον που το είπαν, ούτε που το έγραψαν στην επιστολή τους ότι είναι εφάπαξ βοήθημα και όχι 13η σύνταξη, αλλά η δημόσια διαπόμπευσή τους θα συνεχίσει και στο μέλλον».
  2. «Επαναβεβαιώνουν ότι η αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. σε ορισμένα νησιά που αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, είναι προσωρινή, μόνο για το 2017. Πολύ περισσότερο, δεσμεύονται ότι η σχετική απώλεια εσόδων θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από άλλες πηγές του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017. Δηλαδή, από την υπερφορολόγηση και την στάση πληρωμών. Με άλλα λόγια, κατά την οικεία στον κ. Τσακαλώτο αγγλοσαξωνική ρήση, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι “κλέβει” μόνιμα τον Πέτρο, για να “πληρώσει” προσωρινά την ασπιρίνη στον Παύλο».
  3. ​«Δεσμεύονται “πλήρως” για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% του Α.Ε.Π. για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα). Επαναλαμβάνουν ότι θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό “κόφτη”, περικόπτοντας τις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2016. Δηλαδή, ακόμη και αυτό το βοήθημα που έδωσαν στους συνταξιούχους προσωρινά, θα το ξαναπάρουν πίσω από τους ίδιους μόνιμα».
  4. «Δεσμεύονται ότι, αν υπάρξει στο μέλλον ξανά υπέρβαση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, το υπερβάλλον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή / και για τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και, εναλλακτικά, για την αποκατάσταση των ρευστών διαθεσίμων και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δηλαδή, για να χρηματοδοτηθεί, με καθυστέρηση δύο ετών, μια δράση που προσφέρει γνήσιο, στοχευμένο, δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους πλέον αδύναμους από τους συμπολίτες μας, για να αποκατασταθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που κατασπατάλησε η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ “σκουπίζοντας” τα αποθεματικά και τις καταθέσεις τους, καθώς και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2016 ξεπερνούσαν τα 6,3 δισ. ευρώ».
  5. «Αποδέχονται ότι οι δηλώσεις του Eurogroup, στις 25 Μαΐου 2016 και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ακολουθούν πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν οι ίδιοι αναλάβει. Δηλαδή, δεσμεύονται για τη λήψη νέων μέτρων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως ρητά αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Μέτρα που η ίδια η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, υπολογίζει στα 700.000.000 ευρώ».

Καταλήγοντας, οι κύκλοι της Ν.Δ. τονίζουν ότι «σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας επαναλαμβάνουν, πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία, σε συνεννόηση μαζί τους. Ο ορισμός της υποτέλειας και του εξευτελισμού».