Skip to main content

Το «δώρο» Ντέισελμπλουμ και η παγίδα του «κόφτη»

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Το Χριστουγεννιάτικο «δώρο» του Γερούν Ντέισελμπλουμ μπορεί να «ξεπάγωσε» τις συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τα χρέος και να επέτρεψε τα μέλη της κυβέρνησης να περάσουν ένα ήσυχο τριήμερο, ωστόσο έκρυβε και μια δέσμευση «από το παράθυρο», αφού το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «κόφτη» και για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, σε περίπτωση που την άνοιξη δεν επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις για το πλεόνασμα.

Την απόφαση χαιρέτισε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί με τη δήλωση: «Ανοιχτός δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω», με την Αθήνα να ελπίζει ότι δεν θα ξαναβρεί μπροστά της, τουλάχιστον γι’ αυτό το θέμα, τον Β. Σόιμπλε.

Μπορεί όμως στο Μαξίμου να μην ανησυχούν αφού τα νούμερα της οικονομίας δείχνουν ότι ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα (0,5%) είναι κάτι παραπάνω από εφικτός, ωστόσο η απαίτηση των θεσμών δείχνει τη σημασία που θα έχει τα επόμενα χρόνια το πού θα τοποθετηθεί ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για πολλούς εντός της κυβέρνησης, ο λεγόμενος «κόφτης» δεν είναι «πανάκεια διά πάσα νόσο», αφού κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί μια «δεύτερη πόρτα» για να περάσουν τα πιο επώδυνα μέτρα.

Η σχετική συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει πριν τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επί του παρόντος, το Μαξίμου βλέπει προς το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, όπου και εκεί οι διαφορές στα εργασιακά παραμένουν αγεφύρωτες.

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προβλέπεται τον νέο χρόνο, πιθανότατα μετά το EWG της 12ης Ιανουαρίου και στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η τελική απόφαση είναι πολιτική. Όσο όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για την Αθήνα, τόσο πιο δύσκολη είναι η πολιτική απόφαση. «Αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο για την αξιολόγηση, καήκαμε», είχε πει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας προφανώς στο μυαλό του τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το καλοκαίρι. Αν όμως ο Β. Σόιμπλε περιμένει τον Μάρτιο και την απόφαση του ΔΝΤ, ο χρόνος στην κλεψύδρα στενεύει επικίνδυνα και η δυνατότητα ελιγμών της Αθήνας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης χάνεται για μια ακόμη φορά.

Αυτή τη φορά όμως στο τραπέζι βρίσκεται και το Κυπριακό. Η διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη θα λάβει χώρα στις 12 Ιανουαρίου, την ίδια ώρα που λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια θα συνεδριάζει το EWG για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Το θετικό momentum από μια συμφωνία για το Κυπριακό μπορεί να βοηθήσει την Αθήνα και στο θέμα του χρέους.

Μέχρι τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, θα συναντηθεί, και πάλι στη Γενεύη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Το αρνητικό είναι ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας, εν μέσω κρίσης, είναι περιορισμένη. «Αλλά το ίδιο, αν όχι χειρότερη, είναι και η θέση του κ. Ερντογάν με τα ανοιχτά μέτωπα στη χώρα του» σημειώνει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος.