Skip to main content

Ν. Κοτζιάς: Από το 2017 έχει βρεθεί η πλειοψηφία για τη Συμφωνία

Τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA των Σκοπίων, σε ερώτηση για το αν παραμένει ακόμα αισιόδοξος πως η Συμφωνία θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή, ο κ. Κοτζιάς απαντά: «Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί, θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία ως έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως δεν θα άλλαζε τίποτα στη Συμφωνία. «Πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον είναι μια υποθετική ερώτηση και δεν έχει νόημα στην πολιτική… Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί» αναφέρει.

Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι «όταν περάσει ένα διάστημα δύο-τριών ετών από την κύρωση της Συμφωνίας και από τις δύο χώρες και όλοι θα δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη Συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς – όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται-, τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει ότι η αρχική δυσκολία ήταν πριν από την κυβέρνηση Ζάεφ και Ντιμιτρόφ. «Αυτή ήταν η περίοδος που ο Ποπόφσκι ήθελε να ανοίξει διάλογος, μέσα στο δικό του πλαίσιο, αλλά ο Γκρουέφσκι αρνείτο. Ήταν μία περίοδος που συνομιλούσα με την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, όπως κάνω και τώρα, και με τον κ. Ζάεφ, που τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τότε με παρότρυνε να συνομιλώ μόνο με τον αρμόδιο υπουργό Έξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειές μου τους ενοχλούσαν. Αλλά εγώ ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι έπρεπε να ανοίξει απευθείας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς όσο περισσότερα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη, οι διαπραγματεύσεις γίνονται δυσκολότερες, αφού το κάθε μέρος έχει τα δικά του κριτήρια και τους δικούς του στόχους».

Για τις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς σχολιάζει ότι «οι Έλληνες Μακεδόνες δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία. Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τόσο με την ΠΓΔΜ, όσο και με την Αλβανία, το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα» σημειώνει.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν προώθησε επαρκώς τη Συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας, αφού υπήρχε η άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του κ. Καμμένου».

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει, τέλος, πως, αν ήταν νεώτερος και διέθετε τα απαραίτητα χρήματα, θα αγόραζε οικόπεδο στις Πρέσπες και θα έχτιζε εκεί ένα σπίτι.