Skip to main content

Π. Καμμένος: Αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης ο προϋπολογισμός

«Ελάτε να συνεργαστούμε αλλά δεν χρειαζόμαστε την ψήφο σας, 153 βουλευτές είναι αρκετά ισχυρή πλειοψηφία. Μακάρι πάντως να δίνατε ψήφο εμπιστοσύνης, να στηρίζατε την κυβέρνηση κυρίως σε θέματα όπως η Εθνική Άμυνα», επεσήμανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι αποτελεί αποτέλεσμα πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση γλίτωσε 5 δισ. μέτρων. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η χώρα έρχεται «πιο κοντά στην έξοδο από τις μνηνμονιακές πολιτικές».

Σε ό, τι αφορά το PSI, διερωτήθηκε «δεν πρέπει να ανοίξει ο φάκελος; Προκαλώ όποιον υπερασπίζεται το PSI να μας φέρει το δελτίο του δημόσιου χρέους».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε εν συνεχεία στη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στο προσφυγικό, και ζήτησε από «όλους και όλες» να στείλουν ένα μήνυμα, στηρίζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Στα εθνικά θέματα χρειάζεται μία κοινή πολιτική που δεν θα οδηγεί σε ακραίες πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Πυρά» σε Ν.Δ. και Ευ. Βενιζέλο

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τις κατηγορίες του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στην αναφορά του κ. Καμμένου ότι έχει ευθύνες ο κ. Βενιζέλος γιατί επί υπουργίας του στο Άμυνας «ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά άρπαξε 500 εκατ. ευρώ και έφυγε από τη χώρα», η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για άθλια και χυδαία συκοφαντία, ενώ για αρκετή ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα ώστε να κυλήσει ήρεμα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι δεν έχει το κουράγιο να μπει στη Βουλή και να ασκήσει αντιπολίτευση, και ότι έγινε συνήγορος της πολιτικής που εκφράστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία, όπως συμπλήρωσε, συμφώνησε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου και όχι με τα στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

«Γιατί δεν στηρίζετε αυτή την εθνική προσπάθεια και επιμένετε να στηρίζετε την εγκληματική πολιτική του παρελθόντος. Γιατί η Ν.Δ. γίνεται συνήγορος υπεράσπισης και επιμένει στην άφεση αμαρτιών στο σύστημα ΠΑΣΟΚ, εργολάβων, διαπλεκομένων και προφυλακισμένων;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος τον κατηγόρησε για άθλια, βαριά συκοφαντία σε βάρος του και τόνισε ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται ψεύδη λέγοντας ότι είχε σχέση με βλαπτικές επιλογές για τα υποβρύχια όταν ήταν υπουργός Άμυνας. Πρόσθεσε δε ότι, μπορεί να είναι πολιτική και αισθητική επιλογή του κ. Τσίπρα, να είναι ομογάλακτος του κ. Καμμένου και να στηρίζεται σε αυτόν, όμως αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να χυδαιολογεί. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του το διάστημα που ήταν υπουργός Άμυνας, και τόνισε ότι αν ο οποιοσδήποτε θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου, πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2010, εφοδιάζει με πολιτικά επιχειρήματα τη διαφάνεια. Σημείωσε ακόμα ότι το ίδιο το κράτος τού ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη διοικητική δίκη για να πειστεί ο Ισπανός διαιτητής για την αλήθεια του ελληνικού δημοσίου. «Και σήμερα ο κ. Καμμένος προσβάλει τον μοναδικό υπουργό που προστάτευσε το Δημόσιο», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Αντίδραση όμως υπήρξε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη για τις αναφορές του κ. Καμμένου ότι είναι υπερασπιστής του κ. Βενιζέλου επειδή τον είχε διορίσει γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. «Την ώρα που τα παιδιά πεινάνε στα σχολεία, οι μόνες επιλογές του κ. Καμμένου είναι αν θα κάτσει σούζα στον Σόϊμπλε ή αν θα σταθεί όρθιος στον κ. Κέρι» σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.