Σε τηλεδιάσκεψη με σκοπό την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετείχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο που πραγματοποιείται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έπειτα από έρευνες για σχεδόν ενάμιση μήνα σε περιοχή που είχε δεσμεύσει παράνομα με Navtex. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε αποστολή που άρχισε τη 10η Αυγούστου. «Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter. Τον ελλιμενισμό του σκάφους στην Αττάλεια επιβεβαίωσε και η εταιρεία δεδομένων εντοπισμού πλοίων Refinitiv.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς.
«Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί προβληματισμό»
«Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Σημείωσε όμως πως «εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε.
«Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί προβληματισμό,από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας». «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα. Αλλά είναι καλό σημάδι το το πλοίο Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Εξακολουθούμε όμως να έχουμε στην Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», προσέθεσε.
Κομισιόν: Τον Δεκέμβριο οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν αν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους
Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε από την πλευρά του χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο αναφέροντας πως οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την Τουρκία.
Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Στάνο τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους». Συμπλήρωσε ότι «οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο».
«Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».
naftemporiki.gr